20:12 04.06.2021

SpaceX може створити підрозділ у Литві

4 хв читати
SpaceX може створити підрозділ у Литві

Компанія Ілона Маска SpaceX, яка реалізує проект інтернет-супутників Starlink, має намір створити підрозділ у Литві, повідомляє BNS.

За даними Реєстрового центру, 2 червня в Литві було зареєстровано компанію Starlink Lithuania. Єдиним акціонером Starlink Lithuania є голландська Starlink Holdings Netherlands, а її очолює керівник з питань людських ресурсів SpaceX Лорен Дреєр.

Прихід до Литви компанії SpaceX з технологією супутникового інтернету Starlink поки не дуже масштабний, однак він буде вигідний і жителям, і бізнесу, говорить один із ініціаторів залучення SpaceX, підприємець Владас Лашас.

"Поки крок невеликий у сенсі інвестицій, але він відкриває чудові можливості для майбутнього. Наземні станції їм також потрібні, не знаю, чи буде їм цікава і потрібна наша територія", - сказав BNS Лашас.

За його словами, поки конкретні інвестиційні плани SpaceX в Литві не зрозумілі.

"Будучи одними з перших, у кого є зв'язок Starlink, ми можемо створювати технології, користуючись цією платформою. (...) Думаю, що для невеликої країни це хороша можливість лідирувати у цій сфері", - зазначив підприємець.

Міністр транспорту і комунікацій Литви Марюс Скуодіс назвав прихід до Литви SpaceX гарною новиною.

"Ми своєчасно потрапили в стратегію розширення системи зв'язку широкосмугового інтернету Starlink компанії SpaceX. Показали політичну увагу, це спрацювало позитивно, щоб дії з приходу в Литву стали проходити оперативно", - сказав міністр BNS.

За його словами, в лютому на онлайн-зустрічі з представниками SpaceX компанія була запрошена в Литву. Міністр сказав, що ще тоді обговорювалися дії, спрямовані на те, щоб SpaceX у Литві могла якомога швидше почати надавати послуги широкосмугового супутникового інтернету.

"Упровадження системи Starlink у Литві означає більш інноваційні послуги інтернету. Наша зацікавленість дуже проста - щоб у литовських споживачів був максимально великий спектр послуг і максимально великі можливості вибору. Ми б хотіли, щоб такі послуги супутникового інтернету з'явилися в Литві якомога швидше", - сказав Скуодіс.

За словами міністра, Литва могла б стати мостом для розвитку супутникового інтернету на ринках країн Балтії і всього регіону.

Прихід до Литви технології супутникового інтернету Starlink означає, що "розумні" види бізнесу можна буде розвивати де завгодно в країні, говорить міністр економіки і інновацій Аушріне Армонайте.

"Це означає, що у Литві "розумні" види бізнесу, для яких потрібні хороша інфраструктура інтернету, хороший доступ, висока швидкість, по суті ми можемо розвивати де завгодно - у лісі, в будиночку біля озера, усюди. Це дуже важливо, і я думаю, що це важливо і для жителів, і для бізнесу", - сказала Армонайте BNS.

За її словами, прихід SpaceX означає, що Литва може залучити найбільш відомі бренди з США. Компанії космічного сектора створюють важливі технології у різних сферах, тому може бути, що Литва намагатиметься залучити й інші підприємства цього сектора, сказала вона.

Міністр зазначила, що пакет законів про релокацію працівників, який наступного тижня розгляне литовський парламент, важливий не тільки для фірм з Білорусі, але і для компаній з США і Канади.

"Інвестиції з третіх країн - це означає, що ми говоримо не тільки про підприємства інформаційних технологій, що знаходяться в Білорусі і про які останнім часом ми багато говорили, але і про компанії США, Канади, які теж цікавляться прискореними процесами, зняттям бюрократичних перепон. Залишився останній крок, щоб ми в Сеймі ухвалили зміни до законів", - сказала вона.

Колишній глава агентства з розвитку зарубіжних інвестицій Investuok Lietuvoje ("Інвестуй в Литві") Мантас Катінас вважає, що рішення SpaceX щодо приходу в Литву може бути пов'язаний з умовами державного регулювання і політичною підтримкою.

"По суті Литва не вперше користується цією стратегією, намагається дуже гнучко тестувати певні рішення для інноваційних компаній, і це може бути однією з наших основних переваг", - сказав Катінас BNS.

SpaceX є найбільшим супутниковим оператором у світі. Наразі орбітальне угруповання SpaceX складається з 1,735 тис. космічних апаратів. У майбутньому SpaceX має намір розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів Starlink (а в подальшому - з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет у будь-якому куточку планети.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОГТСУ у 2024 р. інвестує в розвиток газотранспортної системи 812,9 млн грн - регулятор

AHK Ukraine пропонує провести низку реформ для залучення іноземного бізнесу до процесу відбудови

KSG Agro шукає інвесторів для будівництва заводу за $8 млн із переробки матеріалів, що залишилися унаслідок руйнувань у Херсонській області

ЄБРР розгляне можливість спільного інвестування з UDF у майбутньому

Міжнародні інвестиції в Україну зросли до $1,2 млрд у 2023 році

Українці заробили $850 млн на інвестиціях у криптоактиви за 2023 р. - Chainalysis

Україна запускає механізм держпідтримки проєктів з великими інвестиціями - Свириденко

Інвестори зможуть одержати компенсацію за побудовані ними об'єкти інженерно-транспортної інфраструктури - Шмигаль

Державний департамент США та Німецький фонд Маршалла США створюють проєкт для сталого відновлення міст України

Компанія Univest інвестувала близько 300 млн грн у новий цех із випуску еко-упаковки в ІП "Фастіндастрі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА