21:04 07.07.2021

Акваферма "Тилігул" будує в Миколаївській області найбільшу в Європі ферму з вирощування креветок

3 хв читати
Акваферма "Тилігул" будує в Миколаївській області найбільшу в Європі ферму з вирощування креветок

ТОВ "Акваферма "Тилігул" (с.Ташине Миколаївської обл.) має намір у жовтні 2021 року завершити будівництво найбільшого в Європі підприємства повного циклу з виробництва тихоокеанських білоногих креветок, повідомив керівник проекту Любомир Гайдамака агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

Він уточнив, що це перша черга комплексу аквакультури на березі Тилігульського лиману, продуктивність ферми складе до 500 тонн/рік готової продукції, а інвестиції в проект - 200 млн грн. Надалі "Тилігул" має намір на території комплексу побудувати інкубатор мальків морських риб: сибасу, дорадо, барамунді і групера - загальною вартістю близько EUR20 млн, здатний виробляти до 1 тис. тонн/рік товарної риби.

За словами керівника проекту, акваферма "Тилігул" створює вертикально-орієнтоване виробництво, яке повністю задовольняє власні потреби в сировині. Після запуску підприємства проект включатиме власний комбікормовий завод, опанує всі процеси переробки, а також матиме власне маточне стадо і інкубатор мальків креветок. Компанія також має намір продавати надлишки посадкових матеріалів для корму ракоподібних, комбікорми і проміжні продукти переробки іншим компаніям, які захочуть займатися розвитком аквакультури в Україні.

"Ми створюємо "якірний" об'єкт, який дасть можливість іншим підприємством займатися таким бізнесом", - наголосив Гайдамака і додав, що у компанії є плани зі створення в цій місцевості індустріального парку з розвитку аквакультури.

За даними Гайдамаки, Україна щорічно імпортує близько 2,4 тис. тонн ракоподібних на рік. Переважну більшість експорту складають криль і раки, тоді як місткість ринку тихоокеанської білоногої креветки (або "королівської") - 200-300 тонн/рік. Наразі, за словами експерта, цей представник аквакультури не виробляється в країні, а імпортується тільки в замороженому вигляді, тоді як "Тилігул" має намір виробляти охолоджену креветку.

"Вона (білонога креветка - ІФ) - об'єкт аквакультури №1 серед ракоподібних, у світі вони вирощуються з 50-60-х років. Вона повністю "одомашнена", розмножується в умовах ферм, вже напрацьована необхідна генетика. Їх завозять з Таїланду або Америки . Ми зараз якраз працюємо над цим питанням", - зазначив Гайдамака.

Також він повідомив, що після виходу виробництва на повну потужність компанія зможе забезпечувати потреби в креветках як внутрішнього ринку, так і європейського. Акваферма "Тилігул" розглядає варіанти експорту в країни Європейського Союзу, оскільки його ринок - третій у світі за обсягами імпорту креветок після США і Китаю, а її вартість там варіюється в межах EUR40-100/кг. За його словами, всі країни ЄС у 2020 році виробили сумарно 467 тонн даної продукції при набагато більш високому внутрішньому попиті на неї, що робить вигідною ідею експорту туди вирощених в Україні креветок.

Гайдамака уточнив, що компанія зараз готується до сертифікації своєї продукції за європейськими стандартами. Уже підписано угоду з таїландською консалтинговою компанією на надання послуг фахівців, які опікуватимуться вирощуванням личинок креветок, оскільки в Україні відсутній персонал, здатний забезпечити її поголів'я належної якості. Загальна розрахункова кількість співробітників підприємства - 32-34 людини.

Керівник проекту зазначив, що нині майже добудовано каркас акваферми, а її офіційний запуск планується 10 жовтня 2021 року. Втім, терміни може порушити дощова погода, яка вже уповільнила хід будівництва.

На вибір ділянки для будівництва в с.Ташине (Миколаївська обл.) вплинула наявність поблизу електричної підстанції на 110 кВ, що дозволить підключитися безпосередньо до центральної мережі, автомобільних під'їзних шляхів, а також морської води належної якості в Тилігульському лимані, уточнив експерт.

Згідно Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців, кінцевим бенефіціаром ТОВ "акваферма Тилігул" є екс-глава правління НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

Як повідомлялося, імпорт ракоподібних Україною в 2020 році зріс на 57,4% у натуральному вираженні - до 11,5 тис. тонн, і на 42,6% у грошовому - до $55 млн, при цьому їх експорт з країни виріс більш ніж у шість разів - до 0,8 тис. тонн на $5,2 млн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА