21:57 16.07.2021

Порушення Україною меморандуму з "зеленими" згубно для інвестклімату країни - посол Норвегії

4 хв читати
Порушення Україною меморандуму з "зеленими" згубно для інвестклімату країни - посол Норвегії

Порушення меморандуму про взаєморозуміння між урядом України та учасниками ринку відновлюваної енергетики від червня 2020 року, згідно з яким уряд обіцяв виплатити накопичений старий борг, забезпечити поточні платежі, а також не вносити зміни, такі як новий 3,2% акцизний податок, згубне не тільки для інвесторів у галузі, але й в цілому для інвестклімату країни, вважає посол Норвегії в Україні Ерік Сведал (Eric Swedal).

"Досягнення мети з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в Енергетичній стратегії України та виконання вимог Європейської зеленої угоди (Green Deal) також буде надзвичайно важким, якщо інвестори не зможуть покладатися на законодавчу базу і передбачуваність з боку уряду", - сказав він на прес-конференції в Києві, організованій спільно з норвезькою компанією Emergy (раніше - NBT).

Посол зазначив, що за майже рік перебування в Україні більшу частину його часу займають питання енергетики. "Мені довелося ознайомитися з усім: від "зелених тарифів" до корпоративного управління державних підприємств", - уточнив він.

Сведал зазначив, що реформи останніх років, зокрема, "зелені тарифи" на ВДЕ, призвели до істотних інвестицій Норвегії в сонячні і вітряні електростанції (СЕС і ВЕС). "За останні пару років норвезькі компанії, що працюють у сфері відновлюваної енергетики, залучили в Україну близько EUR750 млн у вигляді прямих іноземних інвестицій. За моєю інформацією, це склало близько 20% всіх прямих іноземних інвестицій в Україну за цей період", - наголосив посол.

За його словами, Emergy, яка вклала в вітроенергетику України EUR380 млн, входить до п'ятірки найбільших інвесторів, а Scatec, з EUR350 млн - до п'ятірки найбільших інвесторів у сонячну енергетику.

Сведал нагадав, що меморандум був компромісом, у рамках якого учасники ринку погодилися на ретроактивність змін "зелених тарифів".

Посол також зазначив, що підтримка Норвегією незалежності України значно посилилася після 2014 року, а введені разом із ЄС санкції щодо Росії за порушення міжнародного права в Україні, як і раніше, залишаються в силі, як і заборона Росії у відповідь з 2014 року на імпорт норвезьких морепродуктів, що складали 80% норвезького експорту в РФ.

"Підтримка Норвегією України становить понад EUR20 млн на рік, загалом, з 2014 року - близько EUR170 млн", - уточнив Сведал.

За його словами, Україна входить до двадцятки найбільших одержувачів норвезької допомоги в світі і зосереджує її на проектах, спрямованих на підвищення енергоефективності, реформуванні енергетичного сектора і розвитку енергетичного бізнесу, а також підвищенні безпеки в ядерній енергетичній галузі.

Водночас, зазначив посол, Північна екологічна фінансова корпорація НЕФКО, донором якої є Норвегія, в грудні минулого року вирішила призупинити інвестування в нові проекти ВДЕ в Україні через ситуацію з "зеленими" тарифами.

Згідно з наданими на прес-конференції даними, наразі в Україні діють понад 1000 станцій ВДЕ, а міжнародні інвестори вклали понад EUR3 млрд і володіють приблизно 30% від загальної встановленої потужності ВДЕ. Серед них представники Канади, Китаю, Німеччини, Франції, Литви, Катару, Південної Кореї, Іспанії, Швеції, Туреччини, Великої Британії і США. Ще близько 30% потужностей належить малим та середнім українським бізнесменам з усіх регіонів, олігархам - також приблизно 30% (зокрема ДТЕК - близько 20%), а ще близько 10% припадають на СЕС більш ніж 30 тис. домогосподарств.

Крім того, як зазначається в поширених документах, понад EUR1 млрд боргового фінансування сектор отримав від міжнародних фінансових організацій: ЧБТР, ЄБРР, НЕФКО, DEG, Finnfund, FMO, GIEK, GGF, IFU, Proparco, Swedfund, DFC. Були також надані гарантії європейськими та китайським експортними агентствами і страхування політичних ризиків від DFC США.

Стосовно меморандуму про взаєморозуміння організатори прес-конференції назвали міфом твердження, що він не є юридично зобов'язуючим документом. Серед аргументів у поширеній інформації наведені офіційне посередництво Секретаріату Енергетичної спільноти, участь представників ЄБРР та ЄС як спостерігачів під час медіації, підписання документа з української сторони прем'єр-міністром, в.о. міністра енергетики та главою регулятора НКРЕКП, а також двома з трьох провідних галузевих асоціацій.

Водночас президент Emergy Енді Кінселла (Andy Kinsella) зазначив, що наразі компанія не має наміру звертатися до міжнародного арбітражу проти України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

"Датагруп-Воля" протягом трьох років інвестує понад мільярд грн у розвиток GPON - Шелемба

"Укрнафта" запрошує інвесторів на конкурс із відновлення 20 свердловин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА