10:12 02.08.2021

Україні потрібен базовий закон, що регулюватиме засади функціонування саморегулівних організацій - учасники круглого столу

2 хв читати
Україні потрібен базовий закон, що регулюватиме засади функціонування саморегулівних організацій - учасники круглого столу

Голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко наголошує на важливості врахування позицій представників саморегулівних організацій при розробці законодавства про ці організації.

Про це він сказав під час круглого столу «Законодавче регулювання діяльності саморегулівних організацій: сучасний стан та шляхи вдосконалення».

В рамках цього заходу представники саморегулівних організацій арбітражних керуючих, приватних виконавців, адвокатури і народні депутати обговорили проблеми нормативно-правового регулювання діяльності саморегулівних самоврядних організацій, шляхи подолання існуючих проблем на законодавчому рівні та необхідність запровадження єдиного законодавчого підходу до врегулювання ключових питань саморегулівних організацій.

«Якщо ми підемо шляхом ухвалення окремих законів в кожній сфері, то створення таких організацій може розтягнутися на 10 і більше років. Тому краще спочатку ухвалити один базовий, ключовий закон, створити ці саморегулівні організації і вже за їхньої участі розробляти зміни до спеціальних законів», - зазначив голова комітету Національної асоціації адвокатів України з законотворчих ініціатив з питань адвокатської діяльності Олексій Ющенко

У свою чергу голова Ради приватних виконавців Віталій Чепурний розповів, що наразі повноваження сморегулівних організацій суттєво обмежені і вони в багатьох питаннях залежать від органів виконавчої влади.

«Порядок доступу до професії регулюється Мінюстом, кваліфікаційно-дисциплінарна комісія утворюється при Міністерстві юстиції, перевірки діяльності здійснюються Мінюстом, Єдиний реєстр приватних виконавців і арбітражних керуючих також формується Мінюстом», - наголосив він.

В свою чергу, голова НААУ Лідія Ізовітова наголосила, що очолювана нею асоціація готова ділитися досвідом з іншими професійними саморегулівними організаціями.

«Є проблеми, які спільні для всіх самоврядних і саморегульованих організацій і які потрібно вирішувати. В Україні НААУ була першою професійною саморегулівною організацією, яка народилась у 2012 році на вимогу Ради Європи у зв’язку з прийнятою Резолюцією ПАРЄ. За 9 років нашого існування ми зробили величезні кроки в нашому розвитку і можемо поділитися цим позитивним досвідом з іншими професійними організаціями», - зазначила Лідія Ізовітова.

В свою чергу Андрій Клочко зазначив, що попри те, що на розгляді Ради перебуває законопроєкт «Про саморегулювання господарської та професійної діяльності», його по багатьох позиціях не відповідають баченню саморегулівних організацій.

Через це він вважає доцільним провести низку круглих столів і обговорити з представниками цих організацій їхнє бачення необхідних законодавчих змін.

На його переконання якісне опрацювання законодавства про саморегулівні організації є надзвичайно важливим, особливо в контексті завершення реформи децентралізації, розвитку місцевого самоврядування, територіальних громад. Майбутній закон має максимально забезпечувати інтереси громадян та самих саморегулівних організацій, і тут важливо, що б парламент ухвалив вірне рішення.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна отримала EUR1,5 млрд від ЄС у рамках Ukraine Facility - прем'єр

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА