15:59 21.09.2021

Закон про віртуальні активи має бути доповнений нормами про захист інвесторів - член НКЦПФР

2 хв читати
Закон про віртуальні активи має бути доповнений нормами про захист інвесторів - член НКЦПФР

Закон про віртуальні активи потребує доопрацювання в період, відведений на набуття ним чинності, зокрема в частині більшого захисту інвесторів, вважає член Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку Юрій Бойко.

"Закон іще неузгоджений, багато пунктів у ньому віддані під створення, розробку додаткових нормативних документів, які регулюватимуть цей ринок: створення державної політики, спеціального органу, порядку видачі дозволів тощо", - сказав Бойко у вівторок під час круглого столу "Легалізація віртуальних активів по-українськи. Можливості та ризики", організованого Інститутом Горшеніна за підтримки інтернет-порталу LB.ua.

На його думку, необхідно прописати рівні умови для кожного з учасників ринку й захистити інвесторів. Як будуватиметься регуляторний арбітраж, поки що залишається відкритим питанням, вважає член НКЦПФР.

Він наголосив, що розробка та прийняття підзаконних актів захистить ринок і його учасників від багатьох ризиків, зокрема від ризику фінансових маніпуляцій під прикриттям віртуальних активів, коли кошти використовуватимуть не за прямим призначенням.

Бойко також закликав до синхронної роботи регуляторів ринку, зокрема Нацбанк України та НКЦПФР. "На нас лежить велика відповідальність за те, як це впровадити. Закон - це ще не панацея, багато моментів потрібно виписати в нормативних документах", - сказав член комісії.

Він нагадав, що дозволи на роботу з віртуальними активами видаватиме новий спеціально створений урядом орган.

"Є "білі плями", над якими потрібно починати працювати вже сьогодні та вносити зміни вже через кілька місяців. Поки що незрозуміло, скільки часу потребуватиме напрацювання законопроекту щодо внесення змін до податкового законодавства. Але все це необхідно зробити до набуття законом чинності", - заявив член НКЦПФР.

Як повідомлялося, Верховна Рада 8 вересня ухвалила закон про віртуальні активи (№3637) голосами 276 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів. Документ направлено на підпис президентові.

Під час ухвалення депутати вирішили відкласти для доопрацювання розширення розділу Цивільного кодексу про нематеріальне благо, згідно з яким визнано віртуальні активи. Планується, що до цього питання парламент повернеться під час розгляду поправок до Податкового кодексу, які регулюють оподаткування операцій з ВА.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

"Датагруп-Воля" протягом трьох років інвестує понад мільярд грн у розвиток GPON - Шелемба

"Укрнафта" запрошує інвесторів на конкурс із відновлення 20 свердловин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА