15:00 14.12.2021

Аукціон із продажу ОГХК втратив міжнародні компанії через відмову уряду від допгарантій – радник із приватизації

4 хв читати
Аукціон із продажу ОГХК втратив міжнародні компанії через відмову уряду від допгарантій – радник із приватизації

Міжнародні компанії не готові до участі в аукціоні з продажу ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК), до управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВДМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат, Житомирська обл.), за відсутності гарантій захисту великих інвестицій із боку Кабінету Міністрів України, незважаючи на зацікавленість у купівлі об'єкту.

Згідно із заявою одного з радників приватизації ОГХК – ТОВ "BDO Корпоративні Фінанси", станом на 14 грудня, коли до аукціону залишилося три робочих дні, такі гарантії не було затверджено. Водночас BDO CorporateFinance як радник із приватизації ОГХК на підставі отриманих звернень від інвесторів щодо необхідності надання гарантій захисту інвестицій звернувся до уряду у жовтні 2021 року.

Зазначається також, що спільно з Фондом держмайна (ФДМ) України було розроблено та скеровано на затвердження проект розпорядження КМУ про надання повноважень ФДМ щодо гарантій у договорі купівлі-продажу з прав власності на виробничі активи та покриття ризиків історичної діяльності ОГХК, а також проект меморандуму про взаєморозуміння, сприяння та захист великих інвестицій, який має бути укладено між переможцем аукціону та урядом. Ухвалення зазначених документів мало забезпечити максимальну залученість міжнародних інвесторів до аукціону та успішне проведення великої приватизації ОГХК. Про необхідність ухвалення документів та очікування міжнародних інвесторів BDO CorporateFinance додатково повідомив на початку грудня напередодні завершення прийому заявок для участі у приватизаційному аукціоні.

ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку) підтвердив готовність надати фінансування репутаційним інвесторам на розвиток ОГХК після проведення аукціону. BDO CorporateFinance організував комунікацію ЄБРР із п'ятьма репутаційними інвесторами, які брали участь у підготовці до аукціону ОГХК, і дещо встигли завершити всі відповідні "дьюдилидженс".

"Міжнародні інвестори позитивно оцінили результати підготовки ОГХК до приватизації та привабливість компанії. Водночас певні ризики ведення бізнесу в Україні, а також непросте минуле об'єкту залишаються стримуючим фактором для великих інвестицій. Перед початком реалізації проектів масштабу ОГХК міжнародні інвестори прагнуть отримати гарантії від уряду щодо ризиків історичної діяльності, захисту бізнесу та запобігання протиправному тиску в майбутньому. Участь міжнародних компаній у великій приватизації стане можливою тоді, коли інвестори будуть впевнені у захищеності їхнього бізнесу в Україні", - зазначив керуючий партнер BDO CorporateFinance Віталій Струков, слова якого наведено в заяві.

Водночас нагадується, що під час підготовки до приватизації було покращено показники операційної діяльності та розширено запаси виробничих комбінатів ОГХК. Зокрема, завдяки налагодженню ефективного корпоративного управління та викорінення корупції на ОГХК, прибуток компанії за результатами десяти місяців цього року становить 600 млн грн — ушестеро більше за прибуток всього 2019 року. Крім того, було продовжено термін дії спецдозволів і ліцензій та отримано нові.

Як повідомлялося, ФДМ відклав аукціон із продажу ОГХК на 20 грудня через одну реальну заявку.

ДП "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" розпочало фактичну діяльність із серпня 2014 року, коли уряд України ухвалив рішення про передачу йому в управління майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (ІГЗК, Житомирська обл.). Раніше ці комбінати були в оренді у структури Фірташа. Потім підприємство було перетворено на ПАТ, а згодом - на ПрАТ.

Уряд у серпні 2016 року вніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації у 2017 році. Її терміни кілька разів відкладали, востаннє у зв'язку з коронакризою та карантином.

ОГХК реалізує продукцію більше ніж до 30 країн світу і є одним із найбільших у світі виробників титанової сировини, займаючи 4% світового ринку. Основні ринки збуту - ЄС, Китай, Туреччина, а також США та країни Африки. Компанія видобуває руду для виробництва 20 тис. тонн титану на рік.

Серед фінансових умов приватизаційного конкурсу інвестувати щонайменше 400 млн грн у модернізацію підприємства. Серед інших умов - не звільняти працівників протягом шести місяців і забезпечити соціальні гарантії перед працівниками, а також надавати воду комунальним підприємствам-споживачам.

Дату повторного приватизаційного аукціону було призначено на 29 жовтня 2021 року. Стартова ціна – 3,7 млрд грн, крок аукціону – 50 млн грн.

Компанія "BDO Корпоративні фінанси", що спеціалізується на угодах M&A, залученні фінансування та стратегічному консалтингу, разом із BDО в Україні входить до міжнародної мережі BDO International. У 2020 році BDO International зробила та брала участь більше ніж у 1 500 транзакціях M&A на суму майже $83,5 млрд і згідно з рейтингом PitchBook стала №1 у світі серед M&A радників.

BDО в Україні – провідна аудиторсько-консалтингова група. Майже 200 співробітників працюють в офісах компанії, розташованих у Києві та Дніпрі.

BDО International має у своєму розпорядженні понад 1 650 офісів у 167 країнах світу, загальний обсяг реалізації 11,8 млрд доларів за 2021 рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА