17:55 24.02.2023

Українські IT-компанії залучили до $1 млрд венчурних інвестицій у 2022 р. - заступник глави Мінцифри

2 хв читати
Українські IT-компанії залучили до $1 млрд венчурних інвестицій у 2022 р. - заступник глави Мінцифри

Українські IT-компанії залучили близько $1 млрд венчурних інвестицій 2022 року, переважно це були інвестиції іноземних компаній, тоді як активність більшості українських компаній з інших секторів, які інвестували в розвиток IT до війни, впала до нуля, повідомив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

"Чітко цифру не назву. Можу припускати, що до $1 млрд минулого року доходила (цифра венчурних інвестицій в IT) навіть в умовах повномасштабної війни", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, від початку війни інтерес венчурних інвесторів до сектора різко знизився, проте влітку активність відновилася. Зокрема, було засновано Blue&Yellow Heritage Fund (перший венчурний фонд американської компанії Venture Capital для роботи з українськими IT-проєктами – ІФ-У) на $50 млн. Також відомо про кілька зарубіжних фондів, готових інвестувати понад $10 млн кожен, додав заступник міністра.

"Я не бачу сьогодні в Україні людей, які виділяли б на це кошти. Уявіть, до війни ті самі "ДТЕК", "Метінвест" мали групи, які займалися інноваціями, інвестиціями. Однак я не думаю, що на тлі того, скільки об’єктів постраждало внаслідок повномасштабного російського вторгнення, ці групи мають фінансування. Аналогічні проєкти мали компанії "Київстар", Vodafone, група Пінчука. Зараз більшість проєктів згортається", - зазначив Борняков.

Він додав, що близько $15 млн вдалося залучити як гранти й донати. Близько $0,5 млн грантової підтримки надали партнери з USAID CEP, WNISEF, GIST, EIT Raw materials, YEP. У близько $40 млн від початку повномасштабної війни оцінює свій внесок Google, гранти сервісами надавали також Microsoft і Amazon.

До трьох напрямів, що викликають найбільший інтерес в інвесторів, за словами Борнякова, входять web3, mil-tech, штучний інтелект.

Заступник міністра не взявся робити прогнози щодо можливих інвестицій, які можуть бути виділені для IT-сфери в Україні 2023 року, зазначивши, що "багато залежатиме від ситуації з воєнними діями".

"Однак з ініціативою, яку ми запускаємо (mil-tech стартапи), якщо все робити правильно, можна залучити навіть більше коштів (ніж у 2022 році – ІФ-У)", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна отримала EUR1,5 млрд від ЄС у рамках Ukraine Facility - прем'єр

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА