14:54 24.10.2023

Перші проєкти страхування від воєнних і політичних ризиків уже почали реалізовувати в Україні - Свириденко

3 хв читати
Перші проєкти страхування від воєнних і політичних ризиків уже почали реалізовувати в Україні - Свириденко

Перші проєкти страхування від воєнних і політичних ризиків уже почали реалізовувати в Україні завдяки співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та національними експортно-кредитними агентствами країн-партнерів, повідомила перша віцепрем'єр-міністерка - міністерка економіки України Юлія Свириденко, повідомляється на сайті міністерства.

У своїй колонці для американського аналітичного центру Atlantic Council вона зазначила, що багатостороннє агентство з гарантування інвестицій Світового банку MIGA видало поліс компанії, що спеціалізується на інвестиціях у комерційну нерухомість в Україні.

При цьому уточнюється, що компанія інвестує в будівництво індустріального парку у Львові M10 на площі 140 тис. кв. м, що займає шість ділянок для виробничо-складських приміщень і передбачає 3 тис. нових робочих місць. Компанія отримала гарантії від ризиків війни та громадських заворушень на десять років на суму до $9,1 млн. Із них $4 млн надають країни-донори Трастового фонду підтримки реконструкції та економіки України (SURE Trust Fund) під управлінням MIGA.

Свою лепту у впровадження страхування воєнно-політичних ризиків вносять і національні експортно-кредитні агентства (ЕКА). Так, польська корпорація страхування експортних кредитів KUKE страхуватиме інвесторів, які зацікавлені у відновленні України. Понад рік KUKE була єдиною страховою організацією в ЄС, яка давала гарантії на продаж товарів в Україну. Завдяки цьому торік експорт із Польщі в Україну зріс майже на 55%.

"Ми бачимо активну роботу за напрямом страхування воєнних ризиків із боку Американської корпорації з фінансування міжнародного розвитку (DFC), яка готова розглядати також страхування інвестицій українських інвесторів. Наразі у них у роботі кілька заявок на страхування українських проєктів на суму приблизно $200 млн. Надавати підтримку у сфері страхування інвестицій від воєнних ризиків в Україні готові також уряди країн G7, G19, Європейська комісія, Світовий банк та експортно-кредитні агентства інших держав", - зазначає перша віцепрем'єрка.

За словами Свириденко, участь у страхуванні політичних ризиків для роботи своїх компаній в Україні вже підтвердили експортно-кредитні агентства Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії, Швеції та Японії.

Нещодавно федеральний уряд Німеччини ухвалив рішення про надання Україні експортно-кредитних гарантій також відомих як Hermes Cover. Це розширює можливості покриття та підтримує експортерів, які працюють з Україною. Також французька державна страхова компанія Bpifrance Assurance Export оголосила, що страхуватиме французькі компанії, які готові інвестувати в Україну і брати активну участь у реконструкції країни, не чекаючи завершення війни.

Крім того, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) працює над формуванням фонду та залученням донорського фінансування до нього. "Створення фонду сприятиме активізації локального страхового ринку покриття майнових і торговельних ризиків, і ми сподіваємося, що він запрацює до кінця 2023 року", - зазначила глава Мінекономіки.

Вона також наголосила, що для внутрішнього ринку України планується розширення повноважень власного експортно-кредитного агентства через ухвалення законопроєкту, який дасть змогу ЕКА страхувати бізнес не тільки від економічних ризиків, а й від ризиків, пов'язаних із бойовими діями або іншими злочинами Росії.

"Доки фінансовані державою програми забезпечують вкрай необхідне страхове покриття, ключовою метою залишається відновлення міжнародного ринку перестрахування в Україні. Щоб це сталося, важливо змінити сприйняття України як "суцільної червоної зони" з безліччю ризиків. Одним із варіантів для цього є створення спеціального довірчого фонду для започаткування глобального страхування і перестрахування воєнних ризиків. Ним могли б керувати уряди країн-партнерів разом з Україною", - наголосила Свириденко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна отримала EUR1,5 млрд від ЄС у рамках Ukraine Facility - прем'єр

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА