10:32 02.11.2023

Польща створює інвестфонд для розвитку в Україні польських та українських підприємців

2 хв читати

Польща має намір запустити інвестиційний фонд для розвитку в Україні польських та українських підприємців із можливістю страхування інвестицій, повідомила урядова уповноважена з польсько-українського співробітництва в галузі розвитку Ядвіга Емілевич на зустрічі з підприємцями, яка відбулася днями в київському бюро Польського агентства інвестицій і торгівлі.

"До кінця року спільно з Польським фондом розвитку ми готуємо до запуску інвестиційний фонд, який фінансуватиме розвиток в Україні малих і середніх українських і польських компаній", - сказала Емілевич.

За її словами, для реалізації цього та інших проєктів Міністерство фінансів Польщі узгодило збільшення з 2024 року державного фінансування програм співробітництва з Україною, однак деталей уповноважена не повідомила.

Вона зазначила, що страхування інвестицій здійснюватиме польська державна корпорація страхування експортних кредитів (KUKE), яка після зміни законодавства розширила сферу діяльності та від вересня страхує й перестраховує інвестиційні та експортні контракти не лише польських, а й міжнародних компаній, зокрема українських.

"KUKE є єдиним у світі страховиком, який бере на себе ризики, пов'язані з оплатою за поставлену продукцію та її транспортуванням замовникам в Україні. Наразі KUKE реалізує перший контракт в інтересах компанії за межами Польщі - це страхування ризиків німецької компанії, яка інвестує в Україну", - повідомила Емілевич.

Іще однією можливістю для залучення інвестицій у відновлення України вона назвала відкриття в Польщі офісу Управління ООН з обслуговування проєктів (UNOPS), відповідну угоду було укладено з ООН у вересні.

"Офіс UNOPS працюватиме ближче до кордонів України, і це дасть змогу отримати більше міжнародного фінансування для реалізації проєктів із відновлення. Ми організовуємо тренінги для польських підприємців, щоб підготувати до тендерів UNOPS, таку можливість скоро отримають і українські бізнесмени", - пояснила нові можливості урядова уповноважена.

Вона нагадала, що UNOPS реалізує проєкти системи ООН, міжнародних фінансових установ та урядів у сферах інфраструктури, закупівель, проєктного управління, фінансового менеджменту та людських ресурсів.

Польський фонд розвитку об'єднує шість державних установ, що здійснюють фінансування, страхування, супровід діяльності польських підприємств на внутрішньому та міжнародному ринку. Загальний обсяг фінансування для розвитку польських підприємств становить 21,6 млрд злотих (майже $5,2 млрд за поточним курсом). Частиною фонду є Польське агентство інвестицій і торгівлі, що представляє інтереси польського бізнесу в 70 регіонах. Із моменту повномасштабного вторгнення в центральному офісі агентства у Варшаві відкрито представництво "Дія.Бізнес" і коворкінг для українських підприємців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна отримала EUR1,5 млрд від ЄС у рамках Ukraine Facility - прем'єр

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА