10:07 27.10.2017

Нормативна база в Україні перешкоджає забезпеченню потреби в знеболюванні та паліативній допомозі - думка

3 хв читати

 В Україні наразі існують значні перешкоди для забезпечення потреби у знеболюванні та паліативній допомозі, інвестиції в виробництво таких препаратів не окупаються, вважають у фармацевтичній компанії ПАТ "Фармак" (Київ).

У компанії наголошують, що до Національного переліку життєво необхідних лікарських засобів із зареєстрованих в Україні ефективних наркотичних лікарських засобів, включено лише кодеїн і морфін.

"Для виробника це означає: якщо він зареєструє сучасний наркотичний препарат, мало надії, що держава закупить цей лікарський засіб або пацієнти зможуть його отримувати безкоштовно", - пояснили у "Фармак".

Фармакологічна компанія зазначає, що наразі більшість приватних аптечних закладів у Україні не працюють з наркотичними засобами, оскільки потрібна спеціальна ліцензія на обіг наркотичних речовин або психотропних речовин і прекурсорів.

"З огляду на ці та інші складнощі з доступністю, окупність інвестицій у розробку і постановку на виробництво наркотиків для виробника дуже низька. Крім того, плануючи виробництво, необхідно отримувати квоти на сировину, референтні зразки, квоти на речовини для наукової діяльності (розробку ГЛЗ), спеціальні ліцензії та інші дозволи, що супроводжується складною бюрократичною процедурою", - наголошують у компанії.

Крім того, експерти "Фармак" зазначили, що потреба в наркотичних лікарських засобах, коли дані про потреби в знеболюванні збираються з областей, досі формується за застарілими процедурам.

"Реальна потреба в знеболювальних у рази перевищує заявлену", - констатують вони.

Крім того, фахівці фармкомпанії зазначають, що доступ до дитячих форм/дозувань знеболювальних препаратів в Україні ускладнено.

"Це відбувається тому, що обсяги споживання цих форм (краплі, сиропи, розчини) порівняно невеликі й економічна доцільність виведення їх на ринок сумнівна. Наприклад, наразі в Національному переліку відсутня молекула препарату трамадол, хоча раніше в Україні було зареєстровано понад десяток препаратів трамадолу, зокрема й краплі і супозиторії", - повідомили в фармкомпанії.

У компанії наголошують, що загалом однією з проблем знеболювання в Україні є відсутність в Нацпереліку багатьох знеболювальних засобів - не лише наркотичних анальгетиків, а й молекул, препарати яких застосовуються при операційних втручаннях.

"Обсяг покриття потреби у знеболювальни препаратах вітчизняними виробниками зміг би значно зрости за умови, якби уряд створював умови для стимулювання виробників, наприклад, шляхом розміщення державних замовлень, спрощення процедури реєстрації соціально важливих лексредств", - вважають експерти.

Як повідомлялося з посиланням на дані "Української ліги розвитку паліативної та хоспісної допомоги", близько 500 тис. пацієнтів країни щорічно потребують паліативної та хоспісної допомоги. Таким чином, разом з членами їхніх сімей близько 2 млн осіб щорічно потребує психологічного і медичного супроводу. Забезпеченість знеболювання для паліативних хворих перебуває на рівні 20%.

За даними ВООЗ, Україна потребує приблизно 500 кг наркотичних речовин для забезпечення потреби невиліковно хворих. Тим часом ця потреба визначена на рівні 60 кг. При цьому в 2016 році в країну було поставлено лише 46 кг наркоречовин.

ПАТ "Фармак" - найбільша фармацевтична компанія України. Кінцевим бенефіціаром компанії є Філя Жебровська. Компанія є членом асоціації "Виробники ліків України" (аплуа). Фармак "виробляє до 200 найменувань лікзасобів різних лікарських форм.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА