16:40 14.11.2017

АМКУ оштрафував фармкомпанію і двох дистриб'юторів на 140 млн грн

2 хв читати
АМКУ оштрафував фармкомпанію і двох дистриб'юторів на 140 млн грн

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував фармацевтичну компанію ТОВ "Санофі-Авентіс Україна" і дистриб'юторів ТОВ "БаДМ" і ТОВ "Оптима-Фарм, ЛТД" на загальну суму 139,094 млн грн за поставки лікарських засобів, що здійснювалися в 2010 -2011 рр.

Як повідомила державний уповноважений АМКУ Світлана Панаіотіді на своїй сторінці у Facebook, зокрема, "Санофі-Авентіс Україна", яка виступає єдиним імпортером лікарських засобів Sanofi, оштрафованj на 69,547 млн грн, найбільші широко асортиментні фармацевтичні дистриб'ютори України "БаДМ" - на 28,788 млн грн, "Оптима-Фарм, ЛТД" - на 40,759 млн грн.

С.Панаіотіді зазначила, що за результатами кількарічного розслідування встановлено, що "Санофі-Авентіс Україна" 2010-2011 рр. імпортувала до країни 174 лікарських засобів виробництва групи Sanofi, 27 з яких не мали аналогів, 147 мали аналоги інших виробників.

Лікзасоби Sanofi, зокрема, були призначені для лікування аритмії, епілепсії, цукрового діабету, серцево-судинних і онкологічних захворювань.

С.Панаіотіді наголосила: "Санофі-Авентіс Україна", "БаДМ" і "Оптима-Фарм, ЛТД" у свій договір купівлі-продажу ввели спеціальні умови продажу і надання знижок, стимулюючи дистрибуцію лікарських засобів, "які давно втратили патентний захист і мають багато замінників", і, таким чином, обмежуючи продаж лікзасобів, які не мають або мають обмежену кількість замінників.

"АМКУ виходив з того, що лікарські засоби є соціально значущим товаром. Будь-яке обмеження конкуренції чинить значний негативний вплив на кінцевого споживача. Будь-які дії великих фармкомпаній, таких як "Санофі-Авентіс Україна", і найбільших дистриб'юторів, метою або наслідком яких є обмеження конкуренції з боку дешевших генеричних лікарських засобів, тобто прямих замінників, чинитиме значний негативний соціально-економічний ефект", - зазначила держуповноважений АМКУ.

При цьому з посиланням на практики Європейської Комісії, вона зазначила, що при виході генеричного препарату на ринок його ціна на 25% нижча ціни оригінальних лікарських засобів, а після виходу на ринок генерика протягом двох років його ціна є на 40% нижчою від початкової ціни на оригінальні ліки.

Після виходу генерика на ринок ціна оригінального препарату знижується майже на 20%, відбувається значний вплив на обсяг ринку і ринкові частки учасників.

"За нормальних умов компанії, що випускають генерики, отримують на кінець першого року своєї роботи на ринку препарату близько 30% обсягу ринку, а на кінець другого року - 45%. Під час зазначених антиконкурентних узгоджених дій частка продажу генеричних препаратів кінцевим споживачам була незначною і суттєво не зросла, незважаючи на більш низьку ціну порівняно з оригінальними препаратами Sanofi, що продаються з високою торговельною надбавкою", - пояснила С.Панаіотіді.

Як повідомлялося, в листопаді 2016 року АМКУ констатував значну ринкову владу фармдістрібьюторов "БаДМ", "Вента" і "Оптима-Фарм" та ознаки монополізму в роздробі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА