15:04 24.01.2018

Дорослі в Україні можуть вакцинуватися від кору за власні кошти, закупівлю вакцин для дітей здійснює бюджет

3 хв читати
Дорослі в Україні можуть вакцинуватися від кору за власні кошти, закупівлю вакцин для дітей здійснює бюджет

 Дорослі в Україні можуть вакцинуватися від кору за власні кошти в приватних клініках або купивши вакцину за власні кошти, закупівля вакцин для дітей здійснюється за кошти бюджету.

Такий коментар агентству "Інтерфакс-Україна" надала компанія-виробник вакцин від кору "ГлаксоСмітКляйн" (GlaxoSmithKline, GSK).

У компанії зазначають, що GSK із 2000 року постачає в Україну комбіновану вакцину проти кору, краснухи і паротиту (КПК), вироблену у Бельгії для забезпечення Національної програми імунізації та потреб приватного ринку вакцин.

Згідно з реєстраційним посвідченням на медичні імунобіологічні препарати, комбінована вакцина для профілактики кору, краснухи та паротиту виробництва "ГлаксоСмітКляйн Біолоджікалс С.А." (Бельгія) постачається до країни в монодозовій і мультидозовій упаковках, що обумовлено економічною доцільністю для виробника і для замовника.

Для потреб Міністерства охорони здоров'я, зокрема, для безоплатної вакцинації дітей у державних дитячих лікувально-профілактичних закладах згідно з національною програмою імунізації (а це до 1 млн дітей щороку) вакцина постачається в мультидозовій упаковці.

У 2016-2017 роках вакцина КПК у мультидозовій упаковці постачалася через міжнародну організацію ЮНІСЕФ за державним замовленням в англомовній і російськомовній упаковках.

"Постачання в країну відбувається з виробничих потужностей "ГлаксоСмітКляйн Біолоджікалс С.А." у Бельгії через глобальний підрозділ ЮНІСЕФ на уповноважене держпідприємство "Укрвакцина". Далі, згідно з наказом Мінохорони здоров'я, вакцина розподіляється між департаментами охорони здоров'я областей, а ті, у свою чергу, розподіляють між державними медичними закладами", - пояснили в компанії.

Водночас для задоволення потреб приватного ринку вакцин GSK постачає вакцину КПК у монодозовій україномовній упаковці.

"Постачання в країну відбувається з виробничих потужностей "ГлаксоСмітКляйн Біолоджікалс С.А." у Бельгії до ТОВ "ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна" в Україні. Далі через уповноважених дистриб'юторів, що пройшли аудит дотримання вимог GSK і правил "холодового ланцюга", вакцина постачається до приватних клінік та аптек, сертифікованих щодо дотримання правил "холодового ланцюга". Таким чином, в Україні є можливість вакцинуватися дорослим і дітям за свої кошти, звернувшись до приватних клінік, або в державних кабінетах вакцинації, купивши вакцину КПК в аптеках", - зазначили в компанії.

У GSK наголошують, що "незалежно від шляху постачання в Україну і виду упаковки, вакцина КПК виробляється на виробничих потужностях "ГлаксоСмітКляйн Біолоджікалс С.А." у місті Ріксенсарт (Бельгія). Звертаємо увагу на те, що префікс "GS1 482", зазначений на штрих-коді упаковки вакцини КПК, визначає, в якій національній організації GS1 зареєстрований виробник або постачальник відповідного товару і не стосується визначення країни виробника товару".

"Вакцина проти кору, краснухи і паротиту, вироблена у Бельгії, прекваліфікована ВООЗ, як і всі вакцини виробництва компанії GSK, проходить ретельний лабораторний контроль якості і на глобальному, і на локальному рівні", - наголошують у GSK.

Згідно з Календарем профілактичних щеплень, дитина має отримати дві дози вакцини КПК у віці 12 місяців і в 6 років. У разі порушення графіка вакцинації, вводиться дві дози вакцини проти кору з інтервалом між дозами не менше ніж один місяць. У разі отримання повного курсу щеплень, що складається з двох доз, немає потреби у введенні додаткової дози.

GS1 — міжнародна організація, що курирує питання стандартизації обліку та штрихового кодування логістичних одиниць.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА