13:34 09.02.2018

Суд визначив експерта для аналізу патенту на препарат "Алувія" від ВІЛ/СНІДу

2 хв читати
Суд визначив експерта для аналізу патенту на препарат "Алувія" від ВІЛ/СНІДу

Київський апеляційний господарський суд визначив експертом із проведення експертизи патенту на препарат для лікування ВІЛ/СНІДу торговельної марки "Алувіа" фармкомпанії "Еббві Інк" (AbbVie Inc, США) особу, запропоновану компанією.

Згідно з повідомленням Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ\СНІД (Мережа ЛЖВ), суд під час засідання 8 лютого відхилив запропонованого організацією експерта - кандидата наук, викладача НМУ ім. Богомольця і призначив експертом працівника Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України, якого запропонувала як експерта компанія "Еббві Інк".

Очікується, що результати експертизи будуть готові протягом трьох-чотирьох місяців.

Як повідомлялося, Мережа ЛЖВ у травні 2016 року подала позов до Господарського суду Києва щодо визнання патенту на препарат "Алувіа" з діючою речовиною "лопінавір/ритонавір" недійсним, мотивуючи це невідповідністю вимог законодавства щодо новизни і винахідницького рівня препарату, а також завищенням цін на нього. Скасування патенту, за оцінками організації, дасть змогу закуповувати препарат утричі дешевше і забезпечити ним додаткові 125 тис. українських пацієнтів.

У березні 2017 року госпсуд відхилив позов, вважаючи, що оспорюваний патент не порушує прав або інтересів позивача, що охороняються законом, а його скасування не гарантує зниження ціни на препарат.

Київський апеляційний господарський суд 4 жовтня 2017 року ухвалив рішення про призначення експертизи патенту на препарат для лікування ВІЛ/СНІДУ з діючою речовиною "лопінавір/ритонавір", на закупівлю якого Україна витрачає близько $19,5 млн щороку, що становить близько 40% бюджету, передбаченого на всі ліки для ВІЛ-позитивних пацієнтів. При цьому лікуванням забезпечено лише 26 тис. пацієнтів.

Компанія AbbVie, заснована в січні 2013 року в результаті відділення від Abbott, працює у більш ніж 170 країнах світу. Портфель препаратів містить і бренди, що зростають, і вже відомі на ринку препарати для лікування і профілактики ревматоїдного артриту, псоріазу, хвороби Крона, ВІЛ/СНІД та інших автоімунних захворювань.

Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, є найбільшою пацієнтською організацією України, яка має регіональні осередки в усіх регіонах України, об'єднує 11,755 тис. асоційованих учасників і 506 дійсних членів, надає послуги близько 70 тис. клієнтів в усій Україні, а до керівного складу організації можуть входити виключно ВІЛ-позитивні особи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА