20:38 01.03.2018

МОЗ визначить переліки обладнання та медичних послуг для сільських амбулаторій

2 хв читати
МОЗ визначить переліки обладнання та медичних послуг для сільських амбулаторій

Міністерство охорони здоров'я визначить перелік обладнання, яким мають бути оснащені сільські амбулаторії, та перелік послуг, які надаватимуть у них, повідомив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Сергій Березенко.

"Ми чекаємо на чіткий, визначений МОЗ табель обладнання. Необхідно опрацювати перелік медичних послуг, які обов'язково надаватимуться в амбулаторії, і, безумовно, вся її матеріально-технічна база", - сказав він на засіданні парламентського підкомітету з реформування системи охорони здоров'я в Києві в середу.

За оцінкою С.Березенка, перелік обладнання для амбулаторій є "другим найважливішим після затвердження типових проектів сільських амбулаторій питанням".

Він нагадав, що затвердження типових проектів перебуває у сфері відповідальності Міністерства регіональної політики, будівництва і ЖКГ.

"У бюджеті закладено 5 млрд грн, вони зараз через Мінрегіон розподілені на облдержадміністрації, щоб використати їх на будівництво нових сучасних амбулаторій. Це абсолютно реальні кошти, вони вже всі пропорційно розподілені", - сказав він.

Водночас, на думку депутата, для успіху медреформи потрібна координація медзакладів усіх рівнів надання меддопомоги - первинної, вторинної і третинної, а також автономізація медзакладів.

"У рамках госпітальних округів не буде первинної допомоги, якщо ми не розуміємо, куди везти пацієнтів на вторинний і третинний рівень, це все має бути взаємозв'язане. Відповідно лікарні мають стати найближчим часом автономними", - сказав він.

Як повідомлялося, в листопаді 2017 року Верховна Рада в другому читанні та в цілому проголосувала за президентський законопроект (№7117) про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості, що передбачає розвиток телемедицини, будівництво близько 4 тис. сучасних амбулаторій.

Зміни до бюджету України 2017 року передбачають виділення 4 млрд грн для заходів, спрямованих на розвиток медицини в сільській місцевості, проект держбюджету на 2018 рік - ще 1 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА