20:30 16.03.2018

Медзаклади для успішної автономізації мають об'єктивно підрахувати свій бюджет з урахуванням усіх витрат

3 хв читати
Медзаклади для успішної автономізації мають об'єктивно підрахувати свій бюджет з урахуванням усіх витрат

Медичні заклади для успішної автономізації мають об'єктивно підрахувати свій бюджет з урахуванням усіх витрат, зокрема заробітної плати та вартості лікарських засобів, вважає заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Зміна механізму фінансування не означає миттєвої появи "манни небесної" для медзакладу. Була певна міфологія навколо того, що тільки-но ми почнемо оплачувати медичні послуги та проліковані випадки, відразу на медзаклад потечуть річки грошей. І коли цього не відбудеться, буде певне розчарування", - сказав він під час засідання підкомітету з реформи охорони здоров'я комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я.

П.Ковтонюк зазначив, що "Міністерство охорони здоров'я стояло і стоїть на позиції, що медзаклад, який хоче йти в реформу, має приймати чесну громадську угоду, яка полягає в тому, що гроші надходитимуть на основі реально виконаної роботи, справедливо, але для цього потрібно провести зміни всередині самого медзакладу".

"Без цього неможливо досягти ефекту. Кожен медзаклад має поставити собі запитання, чи готовий він, розраховуючи вартість медичної послуги, розраховувати її чесно", - сказав він.

Коментуючи розрахунок вартості медичної послуги, заступник міністра зазначив, що запропонована Міністерством охорони здоров'я методика успішно використовується у 27 країнах світу.

"Методика складається з простих речей, вона бере витрати вашого медзакладу й перераховує їх на одиницю вашої послуги, тобто вартість послуги залежить від витрат, які ви на неї спрямували. Складова оплати послуг персоналу є основною, вона становить близько 60-80%. Ми неодноразово акцентували, що якщо ви берете тарифну сітку, де закладено заробітну плату 3200 грн, і заводите її в методику розрахунку, не чекайте від цього ринкової вартості медичної послуги, якою оперують приватні клініки", - сказав він.

Крім того, П.Ковтонюк зазначив, що "немає сенсу працювати з Національною службою здоров'я, якщо медзаклад не готовий перейти на чесні договірні відносини".

"Юридично й технічно це можливо, але це нікому нічого не дасть", - наголосив заступник міністра.

Як повідомлялося, автономізація медзакладу є обов'язковою для його приєднання до медичної реформи, оскільки тільки статус КНП дасть змогу медзакладу співпрацювати з замовником послуг - Національною службою здоров'я України.

У квітні 2017 року Верховна Рада ухвалила закон про автономізацію медичних закладів №2002 VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я".

У жовтні 2017 року парламент підтримав у другому читанні та в цілому законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, який упроваджує принцип фінансування "гроші за пацієнтом".

Рішення про створення НСЗУ, яка реалізовуватиме політику у сфері державних фінансових гарантій медобслуговування населення і виконуватиме функції національного замовника медичних послуг і лікарських засобів за програмою медичних гарантій у рамках реалізації медичної реформи, уряд ухвалив 27 грудня 2017 року.

27 лютого 2018 року переможцем конкурсу на посаду глави НСЗУ став заступник генерального директора з питань стратегічного розвитку клініки Isida-IVF Олег Петренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

У Запоріжжі можуть створити центр реабілітації для понад 2,5 тис. осіб

Із 33 медзакладів НАМН України до роботи в межах ПМГ до кінця року можуть бути готові чотири

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА