16:13 22.03.2018

Нова програма протидії захворюванню на туберкульоз може бути затверджена урядом у квітні

2 хв читати
Нова програма протидії захворюванню на туберкульоз може бути затверджена урядом у квітні

 Міністерство охорони здоров'я України розраховує на затвердження урядом загальнодержавної цільової програми протидії захворюванню на туберкульоз у квітні, після чого вона буде подана на погодження парламенту, повідомила заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина під час брифінгу в четвер.

Програма передбачає зміну підходів до лікування, зокрема, перехід на амбулаторне лікування, використання найбільш сучасних препаратів і методів терапії і тестування на туберкульоз, що дозволить знизити захворюваність і смертність від нього, підкреслила заступник міністра.

Вона також зазначила, що в затверджену номенклатуру ліків для лікування туберкульозу, що підлягають закупівлі за кошти державного бюджету 2018 року, входять деламаніт і бедаквілін. Наразі препарати поки що не зареєстровані в Україні, однак виробник деламаніту вже подав документи для спрощеної процедури реєстрації препарату.

"Ми очікуємо, що дуже скоро він буде зареєстрований і закуплений. Закупівлі ми вже почали. Цей процес в цьому році почався набагато раніше", - сказала вона

О.Стефанишина також зазначила, що 2018 році за рахунок держбюджету, в якому передбачено 650 млн грн на фінансування лікування туберкульозу, вдасться покрити 100% в препаратах.

Генеральний директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта зазначив, що перехід на модель амбулаторного лікування є основним в новій програмі, оскільки пацієнт не контактує з іншими хворими на туберкульоз, що знижує ризик перехресної передачі резистентних форм захворювання. При цьому, амбулаторне лікування є безпечним для оточення хворого.

"Сучасні методи лікування дозволяють ліквідувати виділення бактерій протягом двох тижнів, а в деяких випадках протягом трьох днів від початку їх застосування", - запевнив В.Курпіта.

Крім того, амбулаторна модель економічно є більш доцільною і ефективною для держави, оскільки воно не містить велику кількість стаціонарних відділень, при цьому зберігаються спеціалісти фтизіатричної служби.

"Це не означає, що у нас не буде взагалі протитуберкульозних лікарень. Це говорить про те, що лікарні будуть працювати так, як вони повинні працювати, надаючи стаціонарну допомогу, а не залишати у себе пацієнтів, які цього не потребують", - сказав він.

Як повідомлялося, 27 грудня 2017 року Кабмін затвердив концепцію загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворювання на туберкульоз на 2018-2021 рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА