16:11 27.03.2018

ПРООН передасть національному закупнику в Україні свої довгострокові договори на закупівлю ліків

2 хв читати
ПРООН передасть національному закупнику в Україні свої довгострокові договори на закупівлю ліків

Програма розвитку ООН (ПРООН, UNDP) передасть національному закупівельному агентству після його створення свої довгострокові договори на закупівлю лікарських засобів.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" координатор UNDP Зафар Юлдашев, нині міжнародна організація має близько 20 таких угод, підписаних із виробниками ліків.

"На етапі передачі закупівлі ліків від міжнародних організацій відповідному національному агентству ми також плануємо передати довгострокові договори. Проте необхідною умовою такої передачі є законодавча можливість укладення та здійснення закупівель за такими договорами новоствореним агентством із закупівель", - наголосив він.

Експерт зазначив, що довгострокові угоди дають змогу спростити процедуру проведення закупівлі і дозволяють виробнику планувати виготовлення необхідних обсягів ліків до визначеного терміну.

"У результаті період між оголошенням закупівлі та безпосередньо постачанням ліків пацієнтам скорочується до мінімуму. Крім того, такі угоди дають змогу забезпечити прийнятні ціни і заощадити бюджетні кошти, оскільки виробник може ефективніше планувати закупівлю сировини і завантаження виробничих потужностей", - сказав він.

Коментуючи можливості для зниження цін під час бюджетних закупівель лікарських засобів, З.Юлдашев зазначив, що "запорукою зниження цін є конкуренція та глобальна тенденція, зокрема в розвинених країнах, є збільшення частки генеричних препаратів у закупівлях, що дозволяє ефективніше використовувати кошти, виділені на закупівлю медичних препаратів".

Він нагадав, що "в ПРООН діють суворі критерії якості, і закуповуються лише ті препарати, якість яких не викликає сумнівів та які відповідають міжнародним критеріям".

"Такі препарати можуть бути як оригінаторськими, так і генеричними. За рахунок нижчої ціни генеричні препарати часто дають змогу розширити доступ до лікування для більшої кількості пацієнтів", - сказав він.

Як повідомлялося, під час закупівлі лікарських засобів за кошти держбюджету України ПРООН (UNDP) підписала довгострокові договори з чотирма міжнародними виробниками - Teva Pharmaceuticals (Ізраїль), Pfizer (Нідерланди), Novo Nordisk (Данія), Sanofi Genzyme (Франція) на постачання 11 препаратів для лікування розсіяного склерозу, хвороби Гоше, мукополісахаридозу, муковісцидозу, інших орфанних захворювань, гемофілії, а також для зупинки кровотеч.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА