08:58 31.03.2018

Українські фармвиробники наголошують на необхідності врегулювання низки питань щодо Нацпереліку основних лікзасобів

4 хв читати
Українські фармвиробники наголошують на необхідності врегулювання низки питань щодо Нацпереліку основних лікзасобів

Українські фармацевтичні виробники наголошують на необхідності врегулювання низки питань, пов'язаних із наповненням і застосуванням Національного переліку основних лікарських засобів.

Як зазначила директор з маркетингу та продажу ПАТ "Фармак" Сусана Халілова під час круглого столу в агентстві "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю, наразі учасники ринку не мають чіткого розуміння того, чи буде відбуватися розширення нозологій, за якими міжнародні непатентовані назви (МНН) вносяться до переліку, а також розширення кількості молекул з уже існуючих в переліку нозологій.

"Нині у нас є можливість подавати заявки на молекули, однак ми не розуміємо, як можемо обґрунтувати внесення (препаратів – ІФ) за новими нозологіями, наприклад, таких як безпліддя, нецукровий діабет", – сказала вона під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

С.Халілова також акцентувала увагу на необхідності повернення процедури Fast Trak і спрощення внесення змін щодо МНН, внесених до переліку.

Коментуючи проблему застосування оновленого переліку на місцях, зокрема норми про обов'язкове 100-відсоткове забезпечення препаратами з нього, вона відзначила складність того, "як лікувальним закладам показати покриття цієї 100-відсоткової потреби".

Глава торгового дому "Інтерхім-фарма" Олександр Чумак у свою чергу висловив думку про необхідність затвердження в такій редакції переліку, який дозволив би українському ринку планувати своє виробництво.

"Нам необхідно мати прозорий Нацперелік, який був би затверджений хоча б на п'ять років. Вітчизняному виробнику, щоб зробити лікарський засіб і вийти на український ринок, необхідно понад три роки, іноземному – менше місяця", – сказав глава торгового дому "Інтерхім-фарма" О.Чумак.

Президент асоціації "Виробники ліків України" Петро Багрій наголосив на проблемі вилучення з Нацпереліку вітчизняних медикаментів у ситуаціях, коли ці препарати конкурують з імпортними. Крім того, він наголосив, що вітчизняна фармпромисловість, що забезпечує до 80% роздрібного ринку ліків, здатна покрити потребу в усіх препаратах, внесених до  Нацпереліку, за умови конструктивного діалогу з Міністерством охорони здоров'я.

У свою чергу, заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик запевнив, що Національний перелік основних лікарських засобів не блокує в областях закупівлю препаратів за регіональними програмами, про це він заявив під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

"Твердження про те, що Національний перелік блокує регіональні програми із закупівлі ліків, не відповідає дійсності. Кожен регіон має право закуповувати ліки за регіональними програмами", – сказав він.

Р.Ілик зазначив, що існуючий раніше механізм закупівлі на регіональному рівні був неефективним упродовж багатьох років через високі ціни на препарати, затягування тендерів, підготовку тендерної документації під конкретного учасника. При цьому частина препаратів не мала доведеної ефективності.

А механізм первісного 100-відсоткового забезпечення лікзасобами з Національного переліку дасть змогу максимально ефективно використовувати бюджетні кошти для закупівлі найнеобхідніших для пацієнтів препаратів з доведеною ефективністю.

Заступник міністра також наголосив на необхідності закріпити окремою статтею обсяг коштів з державної субвенції на закупівлю ліків місцевими бюджетами. "Нам необхідно зробити так, щоб кошти, виділені на закупівлю медикаментів, були закріплені (у державній субвенції – ІФ) окремою статтею, як заробітна плата або енергоносії. Над цим працює сьогодні Міністерство охорони здоров'я спільно з Міністерством фінансів", – сказав Р.Ілик.

Він наголосив, що нині Національний перелік основних лікарських засобів є базовим і буде доопрацьовуватися. При цьому він не виключив можливості поділу переліку на кілька умовних груп – основні препарати, які будуть повністю закуповуватися коштом бюджету, а також препарати, вартість яких буде компенсуватися бюджетом частково.

Заступник міністра також наголосив на готовності до діалогу з українськими виробниками.

Голова Експертного комітету з формування "Національного переліку основних лікарських засобів" Олександра Олещук зі свого боку зазначила, що робота над наповненням Нацпереліку триває, і сьогодні комітет розглядає заявки на внесення препаратів. Зокрема, в 2017 році на внесення до переліку було подано 47 заявок, з початку 2018-го – ще 18.

"Ми працюємо, розглядаємо заявки і сподіваємося на конструктивний діалог з виробниками", – сказала вона.

Крім того, О.Олещук повідомила, що постійно відбуваються тренінги для заявників щодо внесення препаратів до Нацпереліку.

Як повідомлялося, в березні 2017 року Кабінет Міністрів України затвердив новий Національний перелік основних лікарських засобів, а також низку змін до деяких нормативно-правових актів, одна з яких зобов'язує медзаклади, які частково або повністю фінансуються за кошти державного або місцевого бюджетів спочатку закуповувати препарати з переліку. Після покриття 100% потреби мед закладів у препаратах з переліку, можлива закупівля медикаментів, не внесених у нього. Ця норма набула чинності в Україні з 1 січня 2018 року.

Раніше міністерство охорони здоров'я України повідомляло про те, що низка медичних закладів порушує норму, відповідно до якої вони повинні спочатку на 100% закрити потребу в препаратах, необхідних установі з Національного переліку основних лікарських засобів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

Genmab купує розробника протиракових препаратів ProfoundBio за $1,8 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА