14:47 13.04.2018

МОЗ сподівається на активне укладення медзакладами договорів із НСЗУ

2 хв читати
МОЗ сподівається на активне укладення медзакладами договорів із НСЗУ

 Міністерство охорони здоров'я України сподівається, що медзаклади влітку активно укладатимуть угоди з Національною службою здоров'я України (НСЗУ).

"І медичні заклади, і НСЗУ активно готуються, і ми сподіваємося, що влітку у нас будуть договори. Вже створено робочу групу між НСЗУ, Мінфіном і Держказначейством. Вона розпочала опрацювання всіх необхідних процесів, щоб пішла оплата, ми активно рухаємося", - сказав заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк на брифінгу в Києві в п'ятницю.

Відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна", він зазначив, що для реалізації реформи фінансування системи охорони здоров'я потрібна не лише готовність НСЗУ, а й готовність медзакладів.

"Процес має дві сторони: не лише має бути готовність з боку НСЗУ, а й з боку медзакладу, оскільки є вимоги, які він має виконати", - сказав він.

П.Ковтонюк нагадав, що серед цих вимог насамперед є вимога "бути в автономному статусі: бути комунальним некомерційним підприємством, працювати в електронній системі (eHealth), виконувати низку сервісних умов, наприклад, можливість записатися на прийом до лікаря по телефону".

Коментуючи проблеми, виявлені за два тижні кампанії з підписання декларацій із лікарями, заступник міністра назвав основні: вимога деяких медзакладів підписувати декларації згідно з місцем реєстрації (прописки), очікування медзакладів отримання декларацій у паперовому вигляді.

"Деякі клініки очікують, що їм привезуть паперові декларації. Є сигнали, що хтось продає бланки декларацій... Паперових бланків декларацій немає і не може бути. Бланк генерується самою системою лише після внесення до неї даних пацієнта", - сказав він.

Водночас заступник міністра заявив: "Немає такої проблеми, яка може пригальмувати реформу".

"Ми бачимо, що реформа розганяється і набирає обертів", - наголосив П.Ковтонюк.

Як повідомлялося, рішення про створення НСЗУ, яка реалізуватиме політику у сфері державних фінансових гарантій медобслуговування населення і виконуватиме функції національного замовника медичних послуг і лікарських засобів за програмою медичних гарантій, уряд ухвалив 27 грудня 2017 року.

У 2018 році підписання договорів між державними і комунальними медзакладами і НСЗУ планується здійснювати у два етапи. Перший етап передбачає підписання договорів не пізніше 1 червня (на період із 1 липня до 31 грудня), другий - не пізніше 1 вересня (на період з 1 жовтня до 31 грудня).

Укладення договорів із НСЗУ можливе лише з усіма комунальними медзакладами "первинки", які фінансуються за рахунок коштів медсубвенції з одного відповідного місцевого бюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

У Запоріжжі можуть створити центр реабілітації для понад 2,5 тис. осіб

Із 33 медзакладів НАМН України до роботи в межах ПМГ до кінця року можуть бути готові чотири

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА