19:22 18.04.2018

В Україні пацієнти наполягають на збільшенні фінансування закупівель ліків для лікування розсіяного склерозу

2 хв читати
В Україні пацієнти наполягають на збільшенні фінансування закупівель ліків для лікування розсіяного склерозу

Пацієнтські організації та лікарі наполягають на необхідності збільшення обсягу фінансування з державного бюджету на закупівлю лікарських засобів для лікування розсіяного склерозу (РС).

За словами голови всеукраїнської громадської організації "Асоціація інвалідів розсіяного склерозу" Євгена Колпакова, наразі препаратів, що закуповуються коштами держбюджету, достатньо для забезпечення менш ніж 10% пацієнтів із цим захворюванням. При 20,7 тис. офіційно зареєстрованих пацієнтів препаратів, закуплених коштами держбюджету, вистачає не більш ніж для 700 хворих.

Протягом 11 років обсяг фінансування з держбюджету щорічно становить близько 70 млн грн.

"У національній валюті на програму розсіяного склерозу виділяється близько 71 млн грн з року в рік (з 2007 року - ІФ). З урахуванням того, що в нас закуповуються препарати іноземного виробництва, то в іноземній валюті сума, звісно, скорочується. Якщо в 2014 року це було EUR4,383 млн, то в 2016 році - EUR2,045 тис., що вдвічі менше. Відповідно охоплення пацієнтів виходить набагато менше", - сказав він.

Завідувачка Київського центру розсіяного склерозу Тетяна Кобись наголосила на необхідності розширення кількості препаратів від розсіяного склерозу в Національному переліку основних ліків з метою забезпечення можливості їх закупівлі коштами місцевих бюджетів.

У свою чергу гендиректор "Рош Україна" Деян Нешич повідомив, що компанія розглядає можливість перегляду вартості деяких інноваційних препаратів проти розсіяного склерозу з метою збільшення доступу до них.

"Необхідно це обговорювати з Міністерством охорони здоров'я, домовлятися. Наразі триває процес складання Національного переліку. Ми зі свого боку можемо допомогти державі та збільшити доступ до інноваційної, ефективнішої терапії. Те, що інноваційна терапія вдвічі-втричі краща, не завжди означає, що вона вдвічі-втричі дорожча", - сказав він.

Розсіяний склероз - хронічне захворювання нервової системи, що характеризується одночасним ураженням кількох її різних відділів, що призводить до виникнення у хворих різноманітних неврологічних симптомів. Людина втрачає можливість нормально рухатися, у неї виникають проблеми зі слухом, зором, мовленням.

Згідно з даними соціологічного опитування українського офісу міжнародного дослідницького агентства IFAK Institut GmbH & Co.Markt-und Sozialforschung, проведеного в період з 20 грудня 2017 року по 13 лютого 2018 року, в рамках якого було опитано 290 хворих на РС, 65% респондентів вважають головною проблемою процесу лікування брак препаратів. Крім того, 57% зазначили, що протягом усього періоду лікування вони стикалися з відсутністю препаратів у рамках державних закупівель. При цьому 63% респондентів також зазначили, що впродовж останнього року вони купували препарати власним коштом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА