14:31 19.04.2018

Кількість пацієнтів лікаря первинної ланки у 2 тис. - не норма, а рекомендація - депутат Сисоєнко

3 хв читати
Кількість пацієнтів лікаря первинної ланки у 2 тис. - не норма, а рекомендація - депутат Сисоєнко

 Кількість пацієнтів лікаря первинної ланки у 2 тис. є не обов'язковим нормативом, а рекомендацією, що базується на сьогоднішніх реаліях, пояснила голова парламентського підкомітету з контролю за реалізацією медичної реформи Ірина Сисоєнко.

"Дві тисячі пацієнтів - це не обмеження і не норматив - це рекомендація", - сказала вона на засіданні підкомітету в Києві в середу.

При цьому І.Сисоєнко зазначила, що ніхто не звільнятиме і не скорочуватиме зарплату лікарів, які з різних причин підпишуть менше декларацій.

"В Україні - гостра нестача лікарів первинної ланки, тому ніхто не звільнятиме тих, хто підпише з пацієнтами менше 2 тис. декларацій", - сказала вона.

Водночас депутат наголосила, що питання забезпечення 100-відсоткового покриття населених пунктів медичною допомогою первинної ланки перебуває в компетенції місцевих органів влади.

Як повідомила І.Сисоєнко, найближчим часом депутати ініціюватимуть окрему програму з фінансування екстреної медичної допомоги, оскільки її фінансування не може ґрунтуватися на оплаті наданої медпослуги та йти через Національну службу здоров'я України (НСЗУ).

Учасники засідання також обговорили низку актуальних проблем, що виникають у процесі реформування на первинному рівні, зокрема підписання декларацій з лікарями первинної ланки не за місцем проживання.

За інформацією одного з учасників засідання, який прибув із регіону, згідно зі статистикою і досвідом реалізації пілотних проектів 2011-2012 рр., лише 3-3,5% населення готові до того, що їхній лікар перебуватиме в іншому місті або районі.

"Лікар, з яким пацієнт підписує декларацію, має роз'яснити ризики, що виникнуть у разі, якщо пацієнт і лікар перебувають на різних територіях", - сказав член підкомітету Костянтин Яринич.

Представник Міністерства охорони здоров'я Тетяна Орабіна, у свою чергу, зазначила, що МОЗ розглядає питання внесення змін до табеля оснащення пункту первинної медико-санітарної допомоги, зокрема, механізму внесення до нього апаратів для скринінгових УЗД.

За словами представників регіональних медзакладів, наразі місцева влада не погоджується на купівлю таких апаратів для "первинки", вважаючи це нецільовим використанням коштів, оскільки табель обов'язкового оснащення не передбачає такого обладнання.

Крім того, Т.Орабіна зазначила, що на сьогодні МОЗ спростив ліцензування для автономізованих медичних закладів первинної ланки, тому необхідність отримання нової ліцензії на новостворене некомерційне підприємство не повинна зупиняти процес автономізації.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 жовтня 2017 року підтримала в другому читанні та в цілому законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів (№6327), який дає старт медичній реформі, зокрема змінам у системі фінансування медичних послуг.

Закон про медреформу - про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів (законопроект №6327) – набув чинності 30 січня 2018 року.

Кампанія з вибору лікаря первинної медичної допомоги "Лікар для кожної сім'ї", яка є першим етапом медичної реформи, стартувала в Україні 2 квітня.

Медреформа передбачає, що терапевт може обслуговувати до 2 тис. пацієнтів, сімейний лікар - 1,8 тис., педіатр -900.

МОЗ нагадує, що надання первинної медичної допомоги залишається безкоштовним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА