13:38 20.04.2018

КС відкрив провадження щодо відповідності медреформи Конституції

2 хв читати
КС відкрив провадження щодо відповідності медреформи Конституції

Конституційний Суд України прийняв рішення відкрити конституційне провадження за поданням 59 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення.

"Ухвалою колегії відкрито конституційне провадження у справі. Здійснюється підготовка справи до розгляду на пленарному засіданні Великої палати суду", - зазначається на сайті КС України.

У лютому Конституційний суд України прийняв до розгляду подання групи народних депутатів, серед яких Ігор Шурма, Тетяна Бахтєєва, Юрій Бойко, Михайло Папієв, Нестор Шуфрич, Олександр Вілкул, Михайло Добкін, Дмитро Добкін (усі - "Опозиційний блок"), позафракційні Олег Мусій про визнання неконституційним закону про реформування системи охорони здоров'я (законопроект №6327).

У своєму поданні парламентарії вказали, що оскаржуваний закон запроваджує механізм, що змінює пряме бюджетне фінансування установ охорони здоров'я, які надають безкоштовну медичну допомогу громадянам, лише на часткову оплату медпослуг з боку держави, що не відповідає ст.22 і ст.49 Конституції. Крім того, народні депутати заявили, що положення закону недостатньо чіткі і конкретні, а тому можливе їх неоднозначне тлумачення.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 жовтня 2017 року підтримала в другому читанні і в цілому законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, що дав старт медичній реформі, зокрема, змінам у системі фінансування медичних послуг.

Новий механізм фінансування передбачає введення принципу "гроші йдуть за пацієнтом", згідно з яким пацієнт обирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця прописки. Лікар, у свою чергу, отримує дохід, що залежить від кількості пацієнтів, які підписали з ним декларації. За оцінками Міністерства охорони здоров'я України, створення конкуренції між медичними установами, а також лікарями, надкасть можливість поліпшити якість медичних послуг, а також значно підвищити медпрацівникам рівень оплати праці.

В рамках реформи була створена Національна служба здоров'я України (НСЗУ), що виконуватиме роль замовника медичних послуг, оплачуючи обслуговування пацієнтів з державного бюджету. При цьому комунальні медичні установи повинні мають пройти обов'язковий для приєднання до медреформу процес автономізації, зокрема, реорганізуватися в комунальне некомерційне підприємство (КНП). Лише статус КНП дозволить медустанові співпрацювати з НСЗУ.

За три тижні з початку старту кампанії з вибору лікаря "Лікар для кожної сім'ї" понад 1 млн пацієнтів підписали декларації.

До нової системи фінансування приєднуються також і приватні медичні установи, які займаються наданням послуг первинної медичної допомоги.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація з туберкульозом залишається складною по всій країні, найбільший рівень захворюваності в п'яти областях

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА