14:28 24.04.2018

МОЗ планує оптимізувати календар щеплень і врегулювати використання комбінованих вакцин

2 хв читати
МОЗ планує оптимізувати календар щеплень і врегулювати використання комбінованих вакцин

Міністерство охорони здоров'я України планує врегулювати використання комбінованих вакцин для проведення вакцинації дітям першого року життя і скасувати щеплення, які не мають доказів ефективності.

Такі зміни календаря профілактичних щеплень передбачені у проекті відповідного наказу, розміщеного на сайті відомства для громадського обговорення.

Проект розроблений для оптимізації чинного календаря профілактичних щеплень і підвищення охоплення вакцинацією проти вакцинокерованих інфекцій, зокрема гепатиту В.

Оптимізація календаря щеплень передбачає, зокрема, перенесення вакцинації другої дози щеплення проти гепатиту В з першого на другий місяць життя дитини і використання комбінованої вакцини з компонентами проти дифтерії, коклюшу, правця, гемофільної інфекції типу b та гепатиту В.

Автори проекту наказу зазначають, що використання комбінованих вакцин доцільне з економічної та з медичної точки зору, оскільки значно зменшує кількість відвідувань закладів охорони здоров'я, завантаженість кабінетів щеплень і медичного персоналу, збільшує кількість дітей, щеплених своєчасно, знижує парентеральне навантаження і стрес від щеплення у дитини.

Водночас проект наказу передбачає припинення ревакцинації вакциною проти туберкульозу в сім років відповідно до рекомендацій ВООЗ, згідно зі схваленою Кабміном концепцією Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2018-2021 роки, проект якої погодила Національна академія медичних наук.

Проект наказу узгоджується з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) щодо оптимізації календарів профілактичних щеплень.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров'я планує створити 25-відсотковий буферний запас вакцин, який буде закуплено один раз, щорічно він тільки оновлюватиметься з нових постачань. Щоб термін придатності вакцин не закінчувався до їх використання, буферний запас оновлюватиметься з нових постачань.

Раніше Кабмін затвердив нову методику розрахунку потреби в препаратах для імунопрофілактики, що передбачає створення буферного резерву вакцин в обсязі 25%.

Нову методику розрахунку розроблено за допомогою ВООЗ і Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

МОЗ розглядає можливість переходу з 2018 року на довгострокове планування постачань вакцин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА