12:18 25.04.2018

НСЗУ здійснюватиме оплату медустанові протягом 10 днів після подання нею звітності

3 хв читати
НСЗУ здійснюватиме оплату медустанові протягом 10 днів після подання нею звітності

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) здійснюватиме оплату медичним установам за надання пацієнтам послуг протягом 10 днів після того, як установа в електронній системі охорони здоров'я надасть звіт про діяльність.

Відповідна пропозиція міститься в проекті постанови Кабінету Міністрів України "Про деякі питання договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій", оприлюдненому на сайті Міністерства охорони здоров'я України для громадського обговорення 20 квітня.

Згідно з проектом документа запропоновано затвердити типову форму договору між НСЗУ і медичним закладом, що визначає: медустанову, яка підписала його, зобов'язується надавати послуги пацієнтам за програмою Медгарант, в свою чергу, служба здоров'я - оплачувати їх відповідно до встановлених тарифів та коригувальних коефіцієнтів.

Згідно із запропонованою типовою формою договору, попередня оплата медустанові здійснюється (у випадках, які будуть встановлені Кабміном) також протягом 10 календарних днів.

Крім того, в пункті, що регулює умови, порядок і терміни оплати, зазначено, що надавач медпослуг не має права вимагати від пацієнта кошти або будь-які інші винагороди, він має забезпечити виконання цієї норми працівниками медустанови.

Відповідно до проекту постанови Кабміну запропоновано також затвердити порядок підписання договорів. НСЗУ розміщує на своєму сайті відповідну декларацію, в якому зазначаються послуги за програмою державних медичних гарантій, що мають надаватися за договором, терміни подання заявок на підписання договору, а також перелік документів, необхідних для цього.

У свою чергу, медзаклад, згідний на підписання договору на зазначених в оголошенні умовах, відправляє до НСЗУ електронну заявку, до якої прикріплює низку документів з електронним підписом. Зокрема, документ, що підтверджує повноваження тієї чи іншої особи на підписання договору від імені суб'єкта господарювання, відомості про наявність необхідної матеріально-технічної бази, яка відповідає вимогам галузевих стандартів у сфері охорони здоров'я, а також відомості про наявність комп'ютерного обладнання та електронної медичної інформаційної системи.

Крім того, медзаклад направляє до НСЗУ відомості про ліцензії на ведення господарської діяльності з медичної практики.

У разі, якщо заява медустанови і прикріплені до неї документи відповідають вимогам, зазначеним в оголошенні, НСЗУ протягом 30 календарних днів від дня подання заяви направляє установі повідомлення про намір підписати договір з позначенням медпослуг, які служба буде у нього закуповувати.

У разі невідповідності документів або наявності помилок, служба протягом трьох днів надсилає суб'єкту господарської діяльності пропозиції виправити недоліки.

Медустанова після отримання від НСЗУ повідомлення про намір, протягом 10 календарних днів відправляє заповнений в електронній формі проект договору відповідно до типової форми. НСЗУ в разі наявності зауважень, інформує про них медустанову протягом 10 днів. Остаточна редакція має бути узгоджена сторонами протягом 30 днів з моменту отримання службою здоров'я проекту, після чого через електронну систему охорони здоров'я відбувається підписання договору. НСЗУ протягом п'яти днів має оприлюднити договір на своєму сайті.

Згідно з проектом запропоновано також затвердити умови внесення змін до договору: НСЗУ або медзаклад можуть направляти один одному пропозиції про внесення змін. У разі незгоди зі змінами сторони вирішують питання шляхом переговорів або в судовому порядку.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 жовтня 2017 року підтримала в другому читанні і в цілому законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, що дав старт медичній реформі, зокрема, змінам у системі фінансування медичних послуг.

Новий механізм фінансування передбачає введення принципу "гроші йдуть за пацієнтом", згідно з яким пацієнт обирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежності від місця прописки. Лікар, в свою чергу, отримує дохід, який залежить від кількості пацієнтів, які підписали з ним декларації.

У рамках реформи була створена НСЗУ, що виконуватиме роль замовника медичних послуг, оплачуючи обслуговування пацієнтів з державного бюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА