19:07 03.05.2018

Політичних рішень про відстрочення медреформи не буде

2 хв читати
Політичних рішень про відстрочення медреформи не буде

Політичних рішень про відстрочення або скасування реформування системи охорони здоров'я не буде, вважає голова Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Олег Петренко.

"Можуть бути політичні рішення, але ми сподіваємося, що відстрочення не буде. На жаль, це класичний український варіант: якщо немає кінцевого терміну, то ніхто не квапиться", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами О.Петренка, відсутність у нормативній базі чітких термінів реалізації значно уповільнює процес змін, яких потребує система охорони здоров'я.

"Через відсутність кінцевих термінів активно не виконується багато ініціатив, той самий закон про автономізацію. Його перші версії передбачали чіткі терміни реалізації, але нині він сформульований так, що немає кінцевого терміну, лише заохочення у вигляді пільгового періоду для того, щоб перейти зі статусу бюджетної установи в статус некомерційного підприємства", - сказав він, уточнивши, що в 2019 році пільговий період автономізації клінік завершується.

О.Петренко нагадав, що реформування системи охорони здоров'я передбачає, зокрема, "етапність розгортання".

"Перехідні положення чітко передбачають у 2018 році зміни на "первинці", в 2019 році - на "вторинці" і "третинці". З 2020-го року - лише програма медичних гарантій, інших механізмів фінансування не буде", - сказав він.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 жовтня 2017 року підтримала в другому читанні та в цілому законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів, який дав старт медичній реформі, зокрема змінам у системі фінансування медичних послуг.

Новий механізм фінансування передбачає запровадження принципу "гроші йдуть за пацієнтом", згідно з яким пацієнт обирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця прописки. Лікар, у свою чергу, отримує дохід, який залежить від кількості пацієнтів, що підписали з ним декларації. За оцінками МОЗ, створення конкуренції між медичними закладами, а також лікарями дасть змогу поліпшити якість медичних послуг та значно підвищити медпрацівникам рівень оплати праці.

У рамках реформи було створено НСЗУ, яка виконуватиме роль замовника медичних послуг, оплачуючи обслуговування пацієнтів із державного бюджету. При цьому комунальні медичні заклади мають пройти обов'язковий для приєднання до медреформи процес автономізації, зокрема реорганізуватися в комунальне некомерційне підприємство (КНП). Тільки статус КНП дасть змогу медзакладу співпрацювати з НСЗУ.

До нової системи фінансування приєднуються також і приватні медичні заклади, які надають послуги первинної меддопомоги.

Нарахування оплати за новими принципами розпочнеться з 1 липня.


 Повний текст інтерв'ю з О.Петренком читайте на головній сторінці веб-сайта агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА