17:08 04.05.2018

МОЗ запропонувало нову стратегію розвитку служби крові

2 хв читати
МОЗ запропонувало нову стратегію розвитку служби крові

Міністерство охорони здоров'я України винесло на громадське обговорення нову стратегію розвитку національної системи крові на 2018-2020 року.

Проект розпорядження Кабінету Міністрів України про затвердження стратегії, що передбачає формування єдиної структури національної системи крові, а також плану щодо її реалізації, оприлюднено на сайті Міністерства охорони здоров'я України.

Як зазначено в тексті проекту стратегії, нині елементи служби крові є децентралізованими, і на територіальному, і на відомчому рівні та характеризуються нестачею фінансових, матеріально-технічних і кадрових ресурсів. За останні десять років через стрімке зменшення кількості добровільних донорів обсяг заготівлі крові та її компонентів скоротилися до критичного рівня.

Крім того, недостатнє фінансування закладів служби крові протягом останніх 10 років призвело до зношеності основних матеріально-технічних фондів, неадекватної забезпеченості сучасними технологіями заготівлі крові та її компонентів.

Невідкладних змін потребує також інфекційна та біологічна безпека крові, підготовка кадрів, взаємодія з відомчими закладами охорони здоров'я.

Стратегією, винесеною на обговорення, насамперед передбачено вдосконалення законодавчої бази у частині адаптації до європейського законодавства, стандартів і процедур у відповідність з міжнародною практикою, а також врегулювання питань безоплатного добровільного та контрактного донорства крові та її компонентів.

Формування єдиної структури служби крові передбачає створення у складі Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) трансфузіологічного центру, який здійснюватиме координацію, управління та моніторинг програм національної системи крові на державному рівні. При цьому функції щодо супроводу та контролю управлінських рішень системи крові, зокрема методичного керівництва функціонування системи, а також створення єдиної системи обміну інформації пропонується закріпити за ЦГЗ.

Крім того, формування структури передбачає створення на базі відділень трансфузіологічної мережі лікарняних банків крові з підрозділами трансфузіонної імунології, а також лікарняних трансфузіологічних комітетів.

Відповідно до проекту, планується також визначити ефективний механізм співпраці установ системи крові з метою обміну інформацією про її запаси.

Удосконалення механізму фінансування, у свою чергу, передбачає забезпечення централізованого фінансування шляхом відшкодування витрат на отримання одного кінцевого продукту, залучення додаткових коштів, за рахунок різних джерел. Крім того, передбачено впровадження механізмів фінансування закладів системи крові, незалежно від форм власності та підпорядкування як єдиної мережі з метою реагування на потреби населення в умовах особливих періодів, надзвичайних ситуацій або стихійних лих.

Як повідомлялося, в 2016 році відомство кілька разів виносило на громадське обговорення стратегію розвитку національної служби крові.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА