16:05 11.05.2018

НАБУ: 90% зловживань у соціальній сфері стосуються охорони здоров'я

2 хв читати
НАБУ: 90% зловживань у соціальній сфері стосуються охорони здоров'я

Найбільша частина зловживань у соціальній сфері, виявлених Національним антикорупційним бюро України (НАБУ), стосується корупційних правопорушень у системі охорони здоров'я - близько 90% з понад 120 млн грн збитків, завданих державі, повідомила прес-служба НАБУ.

Згідно з даними прес-служби, найчастіше йдеться про корупційні схеми, що базуються на зловживанні посадовими особами службовим становищем з метою привласнення або розтрати майна.

Серед таких встановлених фактів у НАБУ відзначили порушення під час здійснення закупівель автомобілів швидкої медичної допомоги за кошти державної субвенції для Запорізької обласної клінічної лікарні, коли закупівля комплектації авто не відповідала вимогам українських стандартів, а їх подальша експлуатація за призначенням була неможливою, внаслідок чого державі було завдано збитків на суму 13 млн грн.

У серпні 2017 року детективи бюро повідомили про підозру у скоєнні злочинів головному лікарю Запорізької обласної лікарні. На початку березня 2018 року обвинувальний акт стосовно трьох осіб, імовірно причетних до реалізації корупційної схеми (зокрема й головного лікаря лікарні), направлено до суду.

Крім того, в НАБУ також відзначили заволодіння бюджетними коштами в особливо великому розмірі при будівництві нового лікувально-діагностичного корпусу Національної дитячої спеціалізованої лікарні (НДСЛ) "Охматдит" у 2011-2012 роках.

Так, за допомогою НАБУ було визначено розташування раніше зниклого радіологічного обладнання для діагностики та лікування онкохворих дітей, яке було закуплено коштами держбюджету. Ціна, за якою його було придбано - 35 млн грн, виділених із державного бюджету, на 23 млн грн перевищувала ринкову вартість техніки. На момент закупівлі обладнання вона становила близько 12 млн грн.

Як повідомлялося, діагностичну систему AnyScan ОФФЕКТ/КТ/ПЕТ було знайдено та повернуто в "Охматдит" у жовтні 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА