17:47 11.05.2018

В Україні відсутня система, що забезпечує українцям можливість лікуватися за кордоном - експерт

3 хв читати
В Україні відсутня система, що забезпечує українцям можливість лікуватися за кордоном - експерт

В Україні пацієнтові дуже складно самостійно знайти лікування за кордоном у разі, якщо в Україні таке лікування відсутнє, вважає заступник голови правління Асоціації лікарів медичного туризму (АЛМТ) Інна Дащенко.

"Як такої системи немає, та є способи, в які можна отримати лікування за кордоном. Але для цього потрібні гроші, й необхідно знайти клініку, де цю проблеми вирішують, якщо в Україні не можуть вирішити або не хочуть", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна", відзначивши переваги звернення до спеціалізованої компанії, яка допоможе, зокрема, розібратися в пропозиціях закордонних клінік, оформити коректний запит на лікування, сформувати вартість.

Водночас І.Дащенко зазначила, що "і в Україні, безумовно, можна вилікуватися за бажання".

"Це буде дешевше, але це потребуватиме, напевно, більше часу, й точно це буде менш комфортно. В Україні є хороші лікарі, які їздять стажуватися за кордон, але в нас поки що немає ефективної системи охорони здоров'я, тому пацієнти їдуть лікуватися. Коли ця система з'явиться в нас, напевно, іноземні пацієнти їхатимуть до нас більш охоче", - сказала вона, коментуючи перспективи розвитку в'їзного медтуризму в Україні.

За словами експерта, приватні українські клініки готові до прийняття іноземних пацієнтів і вони активні в залученні таких пацієнтів.

І.Дащенко прогнозує, що державні клініки, здійснивши автономізацію, зможуть посісти гідне місце на ринку в'їзного медичного туризму.

"Уже навіть державні лікарні прийшли до того, що мають бути можливості приймати медичних туристів - і іноземних, і внутрішніх. Автономізація клінік дасть їм змогу провадити господарську діяльність", - сказала вона.

Коментуючи можливу цінову політику українських клінік, І.Дащенко зазначила, що загалом "поки що в Україні лікуватися дешевше, ніж за кордоном", незважаючи на те, що "деякі українські клініки приватні лікують дорожче, ніж клініки в Прибалтиці або, наприклад, у Греції". Зокрема, за словами експерта, це стосується лікування онкологічних захворювань. При цьому, крім деяких винятків, українські приватні онкологічні клініки не мають сучасного високотехнологічного обладнання, зокрема, "робота Да Вінчі" й апаратів ПЕТ-КТ, а також якісного сервісу.

"Краще заплатити в латвійській клініці, ніж лікуватися й обстежуватися в нас. За деякими видами процедур в Україні не набагато дешевше та не завжди краще", - сказала вона.

Коментуючи можливості реабілітації в Україні, експерт зазначила, що багато реабілітаційних центрів і санаторно-курортних баз не мають сучасних технологій і методик реабілітації. Водночас вона відзначила "чудовий досвід деяких регіонів, таких як Трускавець, Миргород, наприклад, куди вже давно й регулярно їздять іноземні пацієнти".

І.Дащенко відзначила успіхи українських клінік, які працюють у напрямі репродукції, стоматології та офтальмології.

Вона також відзначила відсутність статистики щодо в'їзного медичного туризму.

"Скільки в нас медичних туристів, ніхто не знає. Напевно, в нас такий менталітет, ми не хочемо одне з одним ділитися інформацією і навчати. Наприклад, у Туреччині клініки, хоча й конкурують за пацієнта, але навчають та інформують одна одну, а це дає їм змогу формувати репутацію серйозного гравця на світовому ринку медичних послуг", - сказала експерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА