18:36 11.05.2018

Інфраструктуру для виробництва вакцин в Україні доведеться створювати "з нуля" - думка

2 хв читати
Інфраструктуру для виробництва вакцин в Україні доведеться створювати "з нуля" - думка

Інфраструктуру для виробництва вакцин в Україні доведеться створювати фактично "з нуля", державна програма підтримки могла б цьому сприяти, вважає комерційний директор ПАТ "НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод" (БХФЗ) Євген Сова.

"На сьогодні для виробництва вакцин в Україні необхідно створювати інфраструктуру фактично з нуля. Це досить тривалий процес, адже йдеться про будівництво нових цехів, запуск додаткових виробничих ліній, проходження аудитів і підтвердження якості відповідно до стандартів", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас експерт зазначив, що "українські фармвиробники можуть це реалізувати".

"Технічне оснащення вітчизняних компаній загалом дає можливість вибудувати необхідну інфраструктуру заново, приділивши особливу увагу ділянкам контролю і перевірки якості", - сказав він.

На думку Є.Сови, стимулом для вітчизняних фармвиробників і сигналом для початку роботи над організацією такого виробництва може стати державна програма підтримки.

"Така програма максимально сприятиме процесу. Вона може передбачати приватно-державне партнерство, безподатковий статус, спрощену процедуру інспекцій та інші варіанти, аж до дотування", - сказав він.

Є.Сова наголосив, що якщо держава справді зацікавлена в появі вітчизняних вакцин, "така підтримка вкрай необхідна, оскільки на перших етапах наші препарати будуть дорожчими за собівартістю порівняно з зарубіжними аналогами".

"Зарубіжні вакцини виробляються з розрахунком на велику кількість населення. А що більший обсяг, то, відповідно, нижча собівартість", - сказав він.

Комерційний директор БХФЗ також зазначив, що "є також вакцини, виробництво яких не рентабельне ні з точки зору бізнесу, ні з точки зору держави, зважаючи на малу кількість випадків, які фіксуються щорічно".

"Це лише кілька десятків випадків на рік. Такі вакцини можна закуповувати в затверджених кількостях у відомих фармацевтичних компаній із локальними виробничими потужностями в Україні", - вважає експерт.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров'я України винесло на громадське обговорення методику розрахунку та порядок визначення потреби в медичних імунобіологічних препаратах і виробах, що використовуються під час проведення імунопрофілактики. Методика передбачає впровадження стандартизованих підходів до визначення потреби адміністративно-територіальних одиниць у вакцинах, як для проведення вакцинації згідно з календарем щеплень, так і для додаткових заходів із вакцинації.

Крім того, документ визначає, що розрахунок здійснюється з урахуванням прогнозованої потреби на трирічний період.

За оцінкою міжнародних виробників вакцин, локалізація такого виробництва в Україні потребує значних інвестицій і може тривати до 10 років.

Раніше президент Національної академії медичних наук (НАМН) професор Віталій Цимбалюк відзначав потенціал для виробництва Україною власних вакцин, зокрема на майданчиках Харківського інституту вакцин і сироваток. Голова парламентського комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець також висловлювала думку про необхідність вирішити питання державної підтримки вітчизняних виробників лікарських препаратів, зокрема у виробництві вакцин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація з туберкульозом залишається складною по всій країні, найбільший рівень захворюваності в п'яти областях

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА