16:05 16.05.2018

Комітет ВР звернеться до прем'єр-міністра та Кабміну з вимогою відмовитися від закупленої індійської вакцини АКДС

3 хв читати
Комітет ВР звернеться до прем'єр-міністра та Кабміну з вимогою відмовитися від закупленої індійської вакцини АКДС

Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я має намір звернутися до прем'єр-міністра України та Кабінету Міністрів з вимогою відмовитися від використання вакцини АКДС (коклюш-дифтерія-правець) виробництва "Серум інститут Індії Пвт Лтд" (SII, Serum Institute of India, Індія), закупленої коштами держбюджету фондом ЮНІСЕФ (UNICEF).

Таке рішення депутати ухвалили на засіданні комітету у вівторок, заслухавши інформацію Міністерства охорони здоров'я про розслідування смерті дитини в Тернопільській області, щепленої в день смерті вакцинами "Імовакс Поліо" виробництва "Санофі Пастер" (серії № Р3А501V) і вакциною АКДС виробництва "Серум інститут Індії Пвт Лтд "(серії № 282Р6016А).

Член комітету Олексій Кириченко, зокрема, зазначив, що раніше комітет уже ухвалював рішення щодо недоцільності використання цієї вакцини АКДС.

Відповідаючи на запитання депутатів, генеральний директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта сказав, що після повідомлення про смерть дитини розпочала роботу регіональна група оперативного реагування, робота якої завершиться протягом 28 днів після події.

"7 травня було отримано первинний протокол обстеження, згідно з яким смерть дитини настала внаслідок респіраторного стану, спричиненого зовнішнім агентом, що призвело до гіпоксії та дихальної недостатності", - сказав В.Курпіта.

Він також повідомив, що померла дитина була щеплена шостою з 10-дозного флакона вакцини АКДС, а цієї самою серією вакцини АКДС у Тернопільській області були вакциновані ще 19253 дитини.

"Наразі МОЗ має переконливі докази, що смерть дитини та вакцинація не пов'язані. Трагедія пов'язана з тим, що зовнішній агент вплинув на дихальні шляхи дитини, триває слідство, яке дасть відповідь на те, як на неї вплинув зовнішній агент", - сказав він.

Крім того, В.Курпіта повідомив, що наразі ця серія вакцини розміщена в карантині до з'ясування та проведення розслідування.

"МОЗ поінформувало Держлікслужби щодо відсутності причинно-наслідкового зв'язку, але Держлікслужба відповіла, що очікує висновку регіональної групи, який має бути готовий протягом 28 днів після події, оскільки проводиться токсикологічна експертиза", - сказав він.

Водночас гендиректор Центру громадського здоров'я зазначив, що в результаті використання цієї вакцини від поліомієліту та АКДС у 2017 році не було зафіксовано жодного випадку смерті від вакцинації, проте реєструються "непередбачувані побічні реакції після імунізації", які становлять близько 4,5% усіх випадків використання вакцини.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров'я заявило, що Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) має зняти тимчасові заборони на вакцину "Імовакс Поліо" виробництва "Санофі Пастер" (серії № Р3А501V), а також вакцину для профілактики дифтерії, правця та коклюшу виробника "Серум інститут Індії Пвт Лтд" (серії №282Р6016А), раніше введені через повідомлення про смертельний випадок після застосування, оскільки смерть дитини в Тернопільській області, яка збіглася в часі з заходом з імунізації, не пов'язана з вакцинацією.

Крім того, в МОЗ уточнили, що наразі працюють над удосконаленням порядку встановлення тимчасової заборони імунобіологічних препаратів, щоб уникнути таких непорозумінь у майбутньому.

Вакцину АКДС (коклюш-дифтерія-правець) виробництва SII (Serum Institute of India, Індія) було зареєстровано за спрощеною процедурою під час міжнародних закупівель.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА