14:34 17.05.2018

Лікарів у рамках медреформи обрали понад 10% українців

2 хв читати
Лікарів у рамках медреформи обрали понад 10% українців

Декларації з лікарями в рамках кампанії "Лікар для кожної сім'ї" підписали 4,5 млн українців (понад 10%), повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

За її даними, найактивнішими є жителі Вінницької області, 20% з яких обрали лікаря, а також Харківської (16%), Полтавської (15,5%), Чернівецької (13%) та Житомирської (майже 11%) областей. При цьому Харківська область лідирує за кількістю підписаних декларацій - понад 478 тис. штук.

Наразі найактивніше декларації підписують люди віком від 40 до 64 років - вони підписали третину всіх укладених декларацій. Кількість підписаних декларацій із медичного обслуговування дітей становить 23%, наступними за активністю є вікові групи 18-39 років і 65 років і старше (по 22%).

В електронній системі охорони здоров'я зареєстровані 20,579 тис. лікарів і 1,194 тис. медзакладів. Понад 72% пацієнтів, які вже обрали свого лікаря, підписали декларації з сімейними лікарями, 15,1% - з терапевтами, 12,3% - з педіатрами.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 жовтня 2017 року підтримала в другому читанні та в цілому законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів, який дав старт медичній реформі, зокрема, щодо змін у системі фінансування медичних послуг.

Новий механізм фінансування передбачає запровадження принципу "гроші йдуть за пацієнтом", згідно з яким пацієнт обирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця прописки. Лікар, у свою чергу, отримує дохід, який залежить від кількості пацієнтів, що підписали з ним декларації. За оцінками МОЗ, створення конкуренції між медичними закладами, а також лікарями дасть змогу поліпшити якість медичних послуг та значно підвищити медпрацівникам рівень оплати праці.

У рамках реформи було створено НСЗУ, яка виконуватиме роль замовника медичних послуг, оплачуючи обслуговування пацієнтів із державного бюджету. При цьому комунальні медичні заклади мають пройти обов'язковий для приєднання до медреформи процес автономізації, зокрема реорганізуватися в комунальне некомерційне підприємство (КНП). Лише статус КНП дасть змогу медзакладу співпрацювати з НСЗУ.

До нової системи фінансування приєднуються також приватні медичні заклади, які надають послуги первинної медичної допомоги.

Нарахування оплати за новими принципами розпочнеться з 1 липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація з туберкульозом залишається складною по всій країні, найбільший рівень захворюваності в п'яти областях

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

У Запоріжжі можуть створити центр реабілітації для понад 2,5 тис. осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА