13:30 22.05.2018

МОЗ затвердив зміни для впровадження електронного рецепта

2 хв читати
МОЗ затвердив зміни для впровадження електронного рецепта

Міністерство охорони здоров'я України затвердило зміни в правила виписування рецептів на лікарські засоби та вироби медичного призначення, які впроваджують електронні рецепти.

Відповідний наказ відомства №735 від 18 квітня 2018 року про внесення змін до правил (№360 від 19 липня 2005 року) оприлюднено на сайті Верховної Ради.

"Рецепти форми № 1 ("ф-1") (крім випадків призначення наркотичних (психотропних) лікарських засобів на спеціальному рецептурному бланку форми № 3 "ф-3") можуть також виписуватися в формі електронного документа - електронного рецепта. Електронний рецепт створюється, зберігається і передається через інформаційну (інформаційно-телекомунікаційну) систему", - наголошується в документі.

Крім того, затверджені зміни надають право на виписування рецептів лікарів, які провадять медичну практику як фізичні особи-підприємці.

Наказом також запроваджується нова форма рецептурного бланка, яка повинна містити інформацію про закладі охорони здоров'я або фізичну особу-підприємця: його найменування, адреса, ідентифікаційний код з Єдиного державного реєстру, реквізити ліцензії на медичну практику або рішення органу ліцензування про видачу такої ліцензії.

При цьому, зазначає МОЗ, поки електронний рецепт буде поступово впроваджуватися, його нова форма буде заповнюватися в паперовому вигляді. У той же час установи охорони здоров'я зможуть використовувати стару паперову форму рецепта "ф-1" з червоною печаткою "вартість підлягає відшкодуванню" до повного використання таких рецептурних бланків.

У новій формі бланка поле "вартість підлягає відшкодуванню" замінено полем "джерело фінансування", де вказується назва урядової або муніципальної програми для пільгового відпуску препаратів.

У рамках впровадження електронного рецепта, в відомостях про пацієнта повинні вказуватися крім його прізвища, ініціал і віку, також і номер амбулаторної або стаціонарної карти, який буде з'єднувати історію лікування пацієнта з усіма даними про нього в системі E-health. Крім того, це допоможе уникнути в системі плутанини, в разі, якщо пацієнти матимуть однакові імена і дату народження.

У МОЗ підкреслюють: в рецепті назва препарату вказується з міжнародного непатентірованному названіію (МНН), а не торговій марці.

У відомстві також зазначили, що нові вимоги стосуються виключно рецепта форми "Ф-1". Крім того, нові вимоги не поширюються на рецепти на препарати інсуліну, поки в електронний реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, не будуть внесені необхідні технічні зміни.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров'я ініціював відповідні зміни в нормативно-правові акти для впровадження електронного рецепта, а також для визначення вимог до нього на початку 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА