12:11 30.05.2018

В Україні немає цілісного і прозорого механізму направлення громадян на лікування за кордоном

2 хв читати
В Україні немає цілісного і прозорого механізму направлення громадян на лікування за кордоном

В Україні немає цілісного і прозорого механізму реалізації права українських громадян на лікування за кордоном.

Відповідного висновку дійшла Рахункова палата України за результатами аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству охорони здоров'я на відповідну програму.

Як повідомила прес-служба аудитора, йдеться, зокрема, про недосконалість нормативно-правових актів, які в 2016-2017 рр. визначали порядок направлення громадян на лікування за кордон, оскільки мали правові прогалини та не усували корупційних ризиків. При цьому новий порядок направлення на лікування, розроблений МОЗ у 2017 році (прийнятий Кабінетом Міністрів України 27 грудня), також недосконалий і не забезпечує ефективного, дієвого та прозорого регулювання процесів.

Крім того, наразі відсутній належний внутрішній контроль використання коштів, виділених на лікування. Зокрема, в Рахунковій палаті відзначили відсутність двосторонніх договорів з іноземними медзакладами, підтвердження відповідними калькуляціями вартості послуг, цінового аналізу вартості лікування під час вибору медзакладів, оцінки якості та результативності проведення лікування.

Аудитор також наголосив на відсутності дієвих заходів щодо використання та розвитку української медико-клінічної бази для здійснення трансплантації органів та кісткового мозку.

"Збільшення обсягів коштів на лікування громадян за кордоном не стимулює розвитку вітчизняної медицини, підвищення її спроможності, а сприяє розвитку медицини інших країн", - йдеться в повідомленні.

Результати аудиту РП направила до Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Національної поліції України.

Нині звіту за результатами проведення аудиту на сайті палати немає.

Раніше МОЗ повідомляло про те, що за останній рік значно збільшився обсяг фінансування програми лікування українських громадян за кордоном. Так, у 2017 році ця сума становила 628,341 млн грн, що на 62% більше, ніж у 2016 році (387,748млн грн), і втричі більше, ніж у 2015 році (203,948 млн грн). За кошти, виділені минулого року, на лікування за кордон було направлено 226 людей. При цьому більшість пацієнтів потребувала трансплантації органів - серця, печінки, нирок, комплексу серце-легені або трансплантації кісткового мозку. Так, 40 українцям було зроблено пересадку серця, 23 громадянам пересадку комплексу серце-легені, і 44 - трансплантація нирок.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України 27 грудня 2017 року затвердив порядок направлення громадян на лікування до зарубіжних медичних клінік, який був розроблений МОЗ і який передбачає за можливості співфінансування лікування за кордоном, що, за оцінкою відомства, має зробити терапію доступною для більшої кількості пацієнтів, яких неможливо вилікувати в Україні.

Раніше, 17 травня, Верховна Рада проголосувала новий закон про трансплантацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА