13:02 04.06.2018

Кілька фракцій ВР заявляють про неприпустимість заяв заступника міністра охорони здоров'я Лінчевського щодо лікування онкохворих

3 хв читати
Кілька фракцій ВР заявляють про неприпустимість заяв заступника міністра охорони здоров'я Лінчевського щодо лікування онкохворих

Керівники кількох фракцій Верховної Ради України заявляють про неприпустимість заяв заступника в. о. міністра охорони здоров'я України Олександра Лінчевського щодо лікування онкохворих за кордоном.

"Ми вважаємо неприпустимими заяви заступника міністра охорони здоров'я Лінчевського і вимагаємо від Кабінету Міністрів України зробити відповідні висновки", - заявив голова фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов на засіданні погоджувальної ради парламенту в понеділок у Києві.

У свою чергу керівник фракції Радикальна партія Олег Ляшко заявив про вимогу відставки всієї команди керівництва МОЗ.

"Усі чули заяву особи, заступника міністра Лінчевського, де він про хворих на рак каже: це рак. Вони всі помруть. Вони всі помруть без варіантів. І ефективність цієї програми - нуль відсотків. Який ідіот призначив його туди?" - сказав О.Ляшко.

"Тому ми вимагаємо відставки (в. о. міністра охорони здоров'я Уляни - ІФ) Супрун, всієї цієї ... команди, які вважають, що для українців немає перспективи й можливості лікуватися в рідній країні", - додав політик.

Крім того, з критикою на адресу МОЗ виступив співголова фракції Опозиційний блок Юрій Бойко, який також висловився за звільнення в. о. глави міністерства охорони здоров'я.

"Останнє висловлювання її заступника стосовно припинення фінансування лікування онкохворих свідчить про те, що смертельно хворе саме керівництво Міністерства охорони здоров'я. І ми наполягаємо, щоб була відповідна оцінка парламенту з цього приводу", - заявив Ю.Бойко.

Крім того, з критикою заяви заступника міністра охорони здоров'я виступили співголова депутатської групи "Відродження" Віктор Бондар і голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Раніше журналіст Василь Апасов оприлюднив на своїй сторінці в соцмережі Facebook стенограму виступу перед Рахунковою палатою України заступника в. о. міністра охорони здоров'я України Олександра Лінчевського, де він заявив про низьку ефективність лікування онкохворих.

"Щодо ефективності. Щодо неефективності та неекономності використання коштів. У сухому залишку 25% пацієнтів саме вмирають. Тобто кожен четвертий лікується за кордоном неефективно. Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть, без варіантів. І ефективність цієї програми - нуль відсотків. Ті онкологічні захворювання, які потребують трансплантації кісткового мозку, вони закінчуються смертю. Рано чи пізно", - сказав О.Лінчевський, зазначивши, що є шанс тільки трохи продовжити життя людині.

У відповідь на це Міністерство охорони здоров'я України в понеділок, 4 червня, на сторінці в соцмережі Facebook розмістило заяву, в якій висловило занепокоєння "активним поширенням окремих уривків виступу О.Лінчевського, вирваних із загального контексту" діалогу МОЗ із Рахунковою палатою щодо ефективності програми "Лікування громадян України за кордоном".

"Заступник міністра Олександр Лінчевський приносить вибачення за емоційні вислови, неприпустимо невдало використані під час його доповіді для опису проблеми, що зачіпає надто чутливі питання для пацієнтів, їхніх близьких та небайдужих громадян", - зазначено в заяві міністерства.

Крім того, МОЗ України наголосило на неприпустимості поширення некоректного припущення щодо високого рівня смертності (25%) серед пацієнтів, яких міністерство направляло на лікування за кордон.

"Оскільки всі пацієнти у рамках цієї програми перебувають у важкому або вкрай важкому стані здоров’я, прогнозування успішності трансплантації та імовірності настання рецидиву ускладнене та залежить, зокрема, і від якості забезпечення післяопераційного періоду після повернення в Україну. Всі ці випадки мають високі ризики, отже, частка випадків з ремісією на рівні 75% є високим результатом для такої програми", - зазначено в заяві МОЗ.

Водночас у МОЗ заявляють, що усвідомлюють необхідність упровадження змін у програму "Лікування громадян України за кордоном", оскільки "бюрократичні труднощі, з якими стикаються пацієнти, щоб потрапити в чергу, випадки шахрайства з боку посередників і перерви у фінансуванні" потребують вирішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА