16:13 04.06.2018

Заступник глави МОЗ Лінчевський заявляє про перекручування його висловлювань з приводу ефективності лікування пацієнтів за кордоном

2 хв читати
Заступник глави МОЗ Лінчевський заявляє про перекручування його висловлювань з приводу ефективності лікування пацієнтів за кордоном

Заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Лінчевський заявляє про спотворення в ЗМІ і соцмережах його зауважень щодо ефективності програми лікування українських громадян за кордоном, зроблених під час розгляду звіту Рахункової палати про ефективність її реалізації.

"У соціальних мережах, у засобах масової інформації поширюються фрагменти засідання Рахункової палати, які не відображають ні перебіг самого засідання, ні тим більше позицію міністерства. Мені шкода, що слова, вирвані з контексту, образили або обурили пацієнтів, їхні сім'ї та небайдужих громадян", - сказав він під час брифінгу в понеділок.

Заступник міністра також заявив, що "маніпуляції, відверті пересмикування і виривання з контексту шкодять і самим пацієнтам, і суспільству загалом".

Він наголосив, що один із закидів МОЗ з боку Рахункової палати полягав у неефективному використанні коштів, а також у тому, що 25% пацієнтів, яких відправляють на лікування за кордон, згодом помирають.

"Наша позиція є такою, і вона висловлювалася там (на засіданні Рахункової палати - ІФ): незалежно від біології захворювання, незалежно від тяжкості захворювання, навіть якщо запропоноване лікування може лише полегшити захворювання або продовжити життя, навіть якщо біологічно це неможливо, необхідно використовувати всі шанси, кожну щонайменшу надію", - уточнив заступник міністра.

О.Лінчевський також зазначив, що за останні два роки кількість пацієнтів, відправлених на лікування за кордон, перевищує їх кількість за інші роки існування програми.

"Незважаючи на складність проблеми і окремі недоліки, міністерство продовжує працювати над програмою лікування пацієнтів за кордоном. За час нашої каденції - два попередні роки - лікування за кордоном отримали близько 200 пацієнтів, що більше, ніж сумарно за всі інші роки існування програми", - сказав він.

Як повідомлялося, 4 червня низка парламентських фракцій заявила про неприпустимість заяв О.Лінчевського щодо лікування онкохворих за кордоном і вимагала його відставки. Йшлося, зокрема, про деякі фрази зі стенограми виступу О.Лінчевського, яку раніше на своїй сторінці в соцмережі Facebook оприлюднив журналіст Василь Апасов.

"Що стосується неефективності та неекономності використання коштів. У сухому залишку 25% пацієнтів саме помирають. Тобто кожен четвертий лікується за кордоном неефективно. Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть, без варіантів. І ефективністю цієї програми є нуль відсотків. Ті онкологічні захворювання, які потребують трансплантації кісткового мозку, закінчуються смертю. Рано чи пізно", - сказав О.Лінчевський, зазначивши, що є "шанс людині пожити ще трохи, пожити довше".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА