17:33 05.06.2018

Рахункова палата має намір оприлюднити аудіозапис і повну стенограму засідання щодо програми лікування за кордоном

3 хв читати
Рахункова палата має намір оприлюднити аудіозапис і повну стенограму засідання щодо програми лікування за кордоном

Рахункова палата має намір найближчим часом оприлюднити аудіозапис і повну стенограму засідання, на якому розглядався звіт її аудиторів щодо програми лікування за кордоном, повідомив глава відомства Валерій Пацкан.

"Найближчим часом буде повний звіт і аудіозапис на нашому сайті. Наш принцип - не замовчувати жодного факту, який стосуватиметься неефективного використання коштів у нашій країні", - сказав він журналістам у Києві у вівторок.

В.Пацкан додав, що матеріали засідання палати, яке відбулося 15 травня і на якому було представлено цей звіт, передадуть комісії, яка має відкрити дисциплінарне провадження стосовно заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського, а також до правоохоронних органів.

Він уточнив, що аудитори виявили, зокрема, що 286 млн грн, виділених на програму лікування громадян за кордоном, було використано неефективно, а 24 млн грн - із порушенням законодавства. Крім того, 200 млн грн, виділених на цю програму в 2016-2017 рр., залишилися невикористаними.

За інформацією В.Пацкана, в матеріалах, які вивчила Рахункова палата, зазначалося, що лікування за кордоном пройшли 359 осіб, при цьому МОЗ надало інформацію про результати лікування 159 осіб, з них 40 осіб на сьогодні померли. Інформація про результати лікування 150 відсутня.

"Ми не знаємо, де інформація щодо 150 осіб", - сказав він.

В.Пацкан зазначив, що підвищити ефективність програми лікування українців за кордоном за рахунок держбюджету дало б змогу підписання договорів із провідними державними зарубіжними клініками.

"Якби МОЗ уклало договори з клініками завчасно, можливо, було б менше таких випадків. Можна було б укласти договори з найкращими клініками передових країн - Ізраїлю, Німеччини, хоча б із державними клініками. І якби на сайті МОЗ було виставлено перелік цих клінік, наші громадяни мали б інформацію і знали б, куди вони можуть звернутися", - сказав він, наголосивши, що МОЗ повністю погодилося з усіма висновками Рахункової палати.

Як повідомлялося, в соцмережах було оприлюднено стенограму виступу заступника міністра охорони здоров'я О.Лінчевського на засіданні Рахункової палати 15 травня, на якому було представлено результати аудиту використання коштів держбюджету, наданих на програму лікування громадян за кордоном. Деякі парламентські фракції заявили про неприпустимість заяв О.Лінчевського щодо лікування онкохворих за кордоном і вимагали його відставки. Зокрема, йшлося про деякі фрази зі стенограми, зокрема: "Щодо неефективності та неекономного використання коштів. У сухому залишку 25% пацієнтів помирають. Тобто кожен четвертий лікується за кордоном неефективно. Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть, без варіантів. І ефективність цієї програми - нуль відсотків".

Пізніше О.Лінчевський заявив про перекручення у ЗМІ та соцмережах його зауважень і наголосив, що його слова було вирвано з контексту. За його словами, одним із закидів МОЗ із боку Рахункової палати було неефективне використання коштів - 25% пацієнтів, котрі виїжджають на лікування за кордон, згодом помирають. "Наша позиція ... незалежно від біології захворювання, від тяжкості захворювання, навіть якщо запропоноване лікування може лише полегшити захворювання або продовжити життя, навіть якщо біологічно це неможливо, необхідно використовувати всі шанси, кожну найменшу надію", - уточнив заступник міністра.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив розпочати дисциплінарне провадження стосовно заступника міністра охорони здоров'я О.Лінчевського, а у Верховній Раді зареєстровано проект постанови про звернення до Кабінету Міністрів України з пропозицією звільнити з посади заступника міністра охорони здоров'я О.Лінчевського. Ініціатором документа (№8425) є нардеп Сергій Каплін (фракція "Блок Петра Порошенка").

Наразі безпосередньо тексту проекту постанови на сайті парламенту немає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА