12:31 11.06.2018

Громадська рада МОЗ закликала припинити маніпуляції навколо слів Лінчевського й поліпшити програму лікування за кордоном

2 хв читати
Громадська рада МОЗ закликала припинити маніпуляції навколо слів Лінчевського й поліпшити програму лікування за кордоном

Громадська рада (ГР) при Міністерстві охорони здоров'я України закликала припинити маніпуляції та спотворення змісту слів заступника міністра охорони здоров'я України Олександра Лінчевського і розпочати поліпшення програми лікування українських громадян за кордоном.

Відповідного відкритого листа оприлюднено на сторінці ГР у Facebook.

У раді, зокрема, зазначили, що для поліпшення надання медичної допомоги тяжкохворим пацієнтам, лікування яких нині неможливо здійснювати в Україні, необхідно насамперед внести зміни до порядку направлення громадян на лікування за кордон (постанова Кабміну №1079 від 27 грудня 2017 року).

Крім того, в раді наголосили на необхідності розроблення програми навчання українських лікарів за кордоном нових медичних технологій, що недоступні в Україні, та запропонували запровадити програму з надання цільових грантів для провідних фахівців у сфері трансплантології в Україні.

Також слід розпочати розробку нормативно-правових актів, що регулюють розвиток і функціонування трансплантології в країні, та порушити питання щодо передачі Київського центру трансплантації кісткового мозку в підпорядкування Міністерства охорони здоров'я України.

У своєму листі представники ГР зазначили, що оприлюднені уривки виступу О.Лінчевського під час представлення звіту Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання держкоштів, виділених на програму лікування тяжкохворих українських громадян за кордоном, "дійсно були обурливими для людей, що борються з онкологічними захворюваннями". Проте після оприлюднення повного аудіозапису та стенограми засідання проблема мала бути повністю вичерпана.

"Уже 6 червня була оприлюднена повна версія стенограми та аудіозапис, з якого повною мірою можна зрозуміти, що слова О.Лінчевського були вирвані з контексту", - йдеться в листі.

Крім того, громадська рада при міністерстві висловила здивування щодо створення спеціальної комісії для оцінки етичності висловлювань і відсутності нормативно-правових актів, які регулювали б таку оцінку та її критерії.

Як повідомлялося, 4 травня, низка парламентських фракцій заявила про неприпустимість заяв заступника міністра. Того самого дня у Верховній Раді було зареєстровано проект постанови про звернення до Кабміну з пропозицією звільнити О.Лінчевського з посади.

Пізніше заступник глави МОЗ заявив про спотворення в ЗМІ і соцмережах його зауважень щодо ефективності програми лікування українських громадян за кордоном і наголосив, що його слова були вирвані з контексту.

7 червня комісія з питань вищого корпусу державної служби почала розглядати дисциплінарне провадження щодо заступника міністра охорони здоров'я О.Лінчевського у зв'язку з його висловлюваннями про лікування онкохворих українських громадян за кордоном.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

Genmab купує розробника протиракових препаратів ProfoundBio за $1,8 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА