19:21 11.06.2018

Комісія Нацагентства з питань держслужби не побачила дисциплінарного проступку в словах Лінчевського

3 хв читати
Комісія Нацагентства з питань держслужби не побачила дисциплінарного проступку в словах Лінчевського

Дисциплінарна комісія Національного агентства з питань державної служби запропонувала прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману закрити справу стосовно заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського в зв'язку з його висловлюваннями про лікування онкохворих, повідомляє інтернет-видання "Українська правда" з посиланням на голову комісії Костянтина Ващенка.

"Є конкретні види дисциплінарних порушень, і в цьому випадку комісія не бачить дисциплінарного проступку, - цитує К.Ващенка видання в понеділок.

Водночас, за його словами, висловлювання О.Лінчевського містять ознаки порушення етичних норм у суспільстві та несуть репутаційні ризики для влади. Однак це питання не врегульоване чинним законодавством, тому комісія пропонує розглянути питання на засіданні уряду та прийняти відповідне рішення.

У свою чергу в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, коментуючи рішення комісії на своїй сторінці в соцмережі Facebook зазначила, що МОЗ надав всі роз'яснення, яких вимагало суспільство і "всі на власні вуха почули - Олександр Лінчевський боровся за програму лікування за кордоном", та "обстоював необхідність лікування найскладніших пацієнтів".

"Незважаючи на те, що комісія не знайшла дисциплінарного проступку, нам інкримінують етичне порушення - і це 100% брехня! Ми всі стали свідками, що нав'язати суспільству зручну для противників трансформацію брехні не так вже й складно. Таке відбувається не вперше, адже зміни б'ють корупціонерів по найболіснішому - кишенях", - наголосила вона.

В.о.міністра охорони здоров'я висловила переконання, що рішення "прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана та уряду спиратиметься на здоровий глузд".

Вона також подякувала всім, хто підтримує команду МОЗ України.

Як повідомлялося, Комісія з питань вищого корпусу держслужби розглядала дисциплінарне провадження щодо О.Лінчевського у зв'язку з його висловлюваннями про лікування онкохворих українських громадян за кордоном. Йдеться, зокрема, про деякі фрази зі стенограми його відповідей на запитання під час представлення звіту Рахункової палати (РП) про результати аудиту.

"Що стосується неефективності та неекономного використання коштів. У сухому залишку 25% пацієнтів помирають. Тобто кожен четвертий лікується за кордоном неефективно. Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть, без варіантів. І ефективністю цієї програми є нуль відсотків. Ті онкологічні захворювання, лікування яких вимагає трансплантації кісткового мозку, закінчуються смертю. Рано чи пізно, але ми (реалізуючи програму лікування за кордоном - ІФ) даємо людині пожити ще трохи, пожити довше", - сказав О.Лінчевський.

4 травня кілька парламентських фракцій заявили про неприпустимість заяв заступника міністра. Того ж дня у Верховній Раді був зареєстрований проект постанови про звернення до Кабміну з пропозицією звільнити його з посади.

Пізніше О.Лінчевський заявив про спотворення в ЗМІ і соцмережах його зауважень з приводу ефективності програми лікування українських громадян за кордоном і наголосив, що його слова були вирвані з контексту.

Водночас, 7 червня СП повідомила, що оприлюднила на своєму сайті некоректні дані щодо цього звіту: насправді у 2016-2017 роках із виділених коштів на програму лікування важкохворих українських громадян за кордоном не використано 20 млн грн, а не 200 млн грн, як раніше повідомила палата на своєму сайті. Щодо такої інформації в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, коментуючи зауваження СП щодо невикористаних коштів, на своїй сторінці в соцмережі Facebook зазначила, що залишок коштів у 20 млн грн виник внаслідок рішень про тимчасове припинення оплати лікування двох осіб через інформацію, що лікування вже було оплачено. Кошти були повернуті на рахунок Міністерства охорони здоров'я з урахуванням курсової різниці.

Під час засідання дисциплінарної комісії в четвер, 7 червня, У.Супрун заявила, що СП в процесі оприлюднення інформацію щодо звіту про програму лікування українців за кордоном могли використовувати в політичних іграх.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА