19:46 12.06.2018

Гройсман запропонував заступнику голови МОЗ Лінчевському приділяти більше уваги супроводу й лікуванню онкохворих

3 хв читати
Гройсман запропонував заступнику голови МОЗ Лінчевському приділяти більше уваги супроводу й лікуванню онкохворих

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запропонував заступнику міністра охорони здоров'я Олександру Лінчевському як лікарю приділяти більше уваги догляду, супроводу та лікування онкохворих.

"Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман зустрівся з керівництвом Міністерства охорони здоров'я, зокрема з в.о. міністра Уляною Супрун і її заступником Олександром Лінчевським щодо ситуації навколо коментаря результатів звіту Рахункової палати стосовно лікування онкохворих за кордоном", - повідомила прес-служба Кабінету міністрів у вівторок.

Глава уряду зазначив, що знає О.Лінчевського як лікаря, який має справу з різними ситуаціями. "Було б добре, якби ваші подальші кроки дали всім розуміння, хто ви є насправді, які у вас погляди, принципи і моральні якості - на конкретних діях", - додав прем'єр.

Згідно з повідомленням, О.Лінчевський висловив жаль з приводу того, що його слова, взяті з закритого засідання, були спотворені, хоча насправді мова йшла якраз про захист програми допомоги онкохворим.

Окрім того, В.Гройсман запропонував заступнику міністра приділяти більше уваги в його професійній діяльності як лікарю з догляду, супроводу та лікування онкохворих.

"Це проявить всі ваші якості і не буде інших тлумачень ваших слів... Знайдіть хоспіс, онколікарню - в неробочий час, як професійний лікар і добра людина - допоможіть і підтримайте. А тим, хто говорив про вас, я пропонував би подивитися на вас з іншого боку і потім зробив би висновки. Я хочу тут справедливості", - підкреслив прем'єр.

Як повідомлялося, 11 червня дисциплінарна комісія Національного агентства з питань державної служби запропонувала прем'єр-міністру закрити справу стосовно заступника міністра охорони здоров'я О.Лінчевського у зв'язку з його висловлюваннями про лікування онкохворих.

Комісія з питань вищого корпусу держслужби розглядала дисциплінарне провадження щодо О.Лінчевського в зв'язку з його висловлюваннями про лікування онкохворих українських громадян за кордоном. Мова, зокрема, йде про деякі фразах зі стенограми його відповідей на питання під час представлення звіту Рахункової палати (РП) про результати аудиту.

"Що стосується неефективності та неекономного використання коштів. У сухому залишку 25% пацієнтів помирають. Тобто кожен четвертий лікується за кордоном неефективно. Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть, без варіантів. І ефективністю цієї програми є нуль відсотків. Ті онкологічні захворювання, лікування яких вимагає трансплантації кісткового мозку, закінчуються смертю. Рано чи пізно, але ми (реалізуючи програму лікування за кордоном - ІФ) даємо людині пожити ще трохи, пожити довше", - сказав О.Лінчевський.

4 травня кілька парламентських фракцій заявили про неприпустимість заяв заступника міністра. Того ж дня у Верховній Раді був зареєстрований проект постанови про звернення до Кабміну з пропозицією звільнити його з посади.

Пізніше О.Лінчевський заявив про спотворення в ЗМІ і соцмережах його зауважень з приводу ефективності програми лікування українських громадян за кордоном і наголосив, що його слова були вирвані з контексту.

Водночас, 7 червня СП повідомила, що оприлюднила на своєму сайті некоректні дані щодо цього звіту: насправді у 2016-2017 роках із виділених коштів на програму лікування важкохворих українських громадян за кордоном не використано 20 млн грн, а не 200 млн грн, як раніше повідомила палата на своєму сайті. Щодо такої інформації в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, коментуючи зауваження СП щодо невикористаних коштів, на своїй сторінці в соцмережі Facebook зазначила, що залишок коштів у 20 млн грн виник внаслідок рішень про тимчасове припинення оплати лікування двох осіб через інформацію, що лікування вже було оплачено. Кошти були повернуті на рахунок Міністерства охорони здоров'я з урахуванням курсової різниці.

Під час засідання дисциплінарної комісії в четвер, 7 червня, У.Супрун заявила, що СП в процесі оприлюднення інформацію щодо звіту про програму лікування українців за кордоном могли використовувати в політичних іграх.

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація з туберкульозом залишається складною по всій країні, найбільший рівень захворюваності в п'яти областях

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

У Запоріжжі можуть створити центр реабілітації для понад 2,5 тис. осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА