19:26 14.06.2018

МОЗ України винесло на обговорення положення про центри медреабілітації та паліативної допомоги дітям

2 хв читати
МОЗ України винесло на обговорення положення про центри медреабілітації та паліативної допомоги дітям

Міністерство охорони здоров'я України ініціювало створення правових основ для початку надання послуг із медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям відповідно до потреб суспільства.

Зокрема, йдеться про проект постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Положення про центр медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям", оприлюднений для громадського обговорення на сайті МОЗ.

Планується, що в таких центрах надаватиметься допомога дітям, яким загрожує інвалідність, дітям із захворюваннями, які загрожують їхньому життю або обмежують життєдіяльність, а також тим, які потребують паліативної допомоги.

Основним напрямом діяльності центрів також буде організація амбулаторного лікування дитини, яка отримує в ньому допомогу, консультація профільними фахівцями, організація освітнього процесу для дітей, а також надання супутніх соціальних послуг для їхніх сімей.

Крім того, в центрах навчатимуть батьків (або осіб, які їх замінюють) навичок догляду за дитиною залежно від стану її здоров'я, фізичного та психічного розвитку, а також консультуватимуть їх і надаватимуть соціально-психологічну, інформаційну та амбулаторну допомогу щодо діагностики, медичної реабілітації та паліативної допомоги.

Згідно з проектом положень, надання послуг дітям здійснюється за обов'язкової присутності батьків або осіб, які їх замінюють, але зберігається для них можливість 24-денного (на рік) відпочинку. Зазначена норма унеможливить діяльність центрів як закладів інституційного догляду.

"Створення таких центрів приведе до зменшення влаштування дітей до закладів інституційного догляду, збільшить ефективність впровадження інклюзивної освіти шляхом зниження рівня інвалідизації, вчасного надання реабілітаційних послуг тощо", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

У документі прописані права та обов'язки центрів, їхня структура, умови прийому та виписки пацієнтів, зокрема умови прийому, терміни перебування та виписки дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, вимоги до матеріально-технічної бази та фінансово-господарської діяльності.

При цьому в проекті зазначено, що центри, які функціонуватимуть як медичні заклади, окрім ліцензії на здійснення медичної практики, також повинні будуть мати ліцензію на здійснення діяльності, пов'язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА