15:57 19.06.2018

МОЗ запустило модуль програми "ЛікиКонтроль" для перевірки того, чи входять ліки до Нацреєстру

2 хв читати
МОЗ запустило модуль програми "ЛікиКонтроль" для перевірки того, чи входять ліки до Нацреєстру

Міністерство охорони здоров'я запустило новий модуль програми "ЛікиКонтроль" для перевірки входження ліків до Національного переліку основних лікарських засобів.

Як повідомив на прес-конференції у вівторок заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик, новий модуль дозволить кожній людині перевіряти за торговим найменуванням лікарських засобів, чи входить МНН (міжнародна непатентована назва) даного препарату до Нацреєстру, і, таким чином, пацієнт зможе упевнитися в закупівлі цього препарату за кошти бюджету.

"Кожен пацієнт повинен знати, які ліки йому гарантує держава. Він повинен отримати їх в повному обсязі на весь курс лікування. Завдяки новому модулю в програмі "ЛікиКонтроль" пацієнти зможуть дізнатися, які препарати їм гарантуються безкоштовно і з'ясувати, чи не забули про них сказати в лікарні", - сказав він.

Крім того, новий модуль дозволить визначати, чи входить препарат до програми реімбурсації "Доступні ліки".

Модуль додатки розроблений за сприяння Міжнародного фонду "Відродження".

Як зазначила директор його програми "Громадське здоров'я" Вікторія Тимошевська, фонд має намір забезпечити фінансову підтримку роботи і розвитку цього додатка. Зокрема, найближчим часом фонд планує завершити розробку автоматизованої електронної скарги на випадок, якщо пацієнт не отримав в лікарні ліки, що входять до Нацреєстру.

Голова Експертного комітету з формування Нацреєстру Олександра Олещук повідомила, що комітет завершує оцінку тих заявок на внесення препаратів до Нацреєстру, які були подані до 1 січня 2018 року. Наразі до Нацреєстру внесено 427 МНН.

Як повідомлялося, в березні 2017 року Кабінет Міністрів України затвердив новий Національний перелік основних лікарських засобів, а також зміни до деяких нормативно-правових актів, один з яких зобов'язує медустанови, які частково або повністю фінансуються за кошти державного або місцевого бюджетів, спочатку закуповувати препарати з переліку. Після покриття 100% потреби медустанов у препаратах з переліку можлива закупка медикаментів, які не входять до переліку. Ця норма набула чинності в Україні з 1 січня 2018 року.

Разом з тим МОЗ повідомляв, що деякі медичні установи порушують норму, відповідно до якої вони повинні спочатку на 100% закрити потребу в препаратах, необхідних установі з Національного переліку основних лікарських засобів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА