13:58 20.06.2018

Порошенко підписав закон про трансплантацію органів

3 хв читати
Порошенко підписав закон про трансплантацію органів

 Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою закон про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини (№2386а-1).

Як повідомляється на офіційному сайті українського парламенту, закон повернуто з підписом від президента 19 червня.

Як повідомлялося, 17 травня 2018 року Верховна Рада України проголосувала законопроект №2386а-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини", який передбачає презумпцію незгоди - вилучення органу для трансплантації після смерті можливо тільки в разі письмового прижиттєвого згоди донора.

Як зазначила голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець, будь-яка людина, який раніше надала свою згоду на збір органів, у будь-який час може відмовитися від цього у разі зміни свого рішення.

Кожна повнолітня дієздатна людина може також визначити свою уповноважену особу, яка прийме відповідне рішення про вилучення анатомічних матеріалів після її смерті.

При цьому, у разі, якщо людина при житті ніяк не позначила своє волевиявлення щодо згоди або незгоди на трансплантацію і не визначила уповноважену особу, то дозвіл на вилучення органу після його смерті запитують у подружжя або близьких родичів померлого. У разі відсутності таких, транспланто-координатор запитує дозвіл у особи, яка зобов'язалася поховати померлого.

До 1 жовтня 2018 року має бути створена Єдина державна інформаційна система трансплантації для збору, реєстрації, накопичення відповідної інформації, а також здійснення об'єктивного і неупередженого розподілу анатомічних матеріалів людини, визначення пари донор-реципієнт.

Передбачається також створення центрального органу виконавчої влади, що реалізовуватиме політику в сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов'язаної з трансплантацією.

Згідно з текстом законопроекту, підготовленого до голосування, трансплантація застосовується виключно у випадках неможливості збереження життя або відновлення здоров'я іншими методами лікування, що встановлює консиліум лікарів.

Вилучення анатомічних матеріалів у померлих забороняється у разі, якщо вони були дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, особами, визнаними недієздатними. Крім того, трупними донорами не можуть виступати люди, особистість яких не була встановлена, ті, хто загинув в результаті Операції об'єднаних сил (ООС) і під час інших бойових дій, пов'язаних із захистом національної безпеки країни.

До переліку осіб, які не можуть бути живими донорами належать: ув'язнені, іноземці та особи без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, особи з важкими психічними розладами, пацієнти, які мають важкі захворювання (які можуть передатися реципієнту або зашкодити його здоров'ю), вагітні, а також ті, хто раніше вже надав орган або його частину на трансплантацію.

Закон вступає в силу з 1 січня 2019 року, за винятком четвертого пункту розділу сьомого, в якому прописані заходи, які має здійснити Кабінет Міністрів до набуття законом чинності. У 2019 році чинний на сьогодні закон "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини" втратить свою силу.

Як повідомлялося, законопроект №2386а-1 Рада прийняла за основу 21 квітня 2016 року.

У вересні 2017 року Міністерство охорони здоров'я підтримало цей законопроект, розроблений парламентським комітетом з питань охорони здоров'я, а також заявило про плани в 2018 році розпочати пілотний проект із трансплантації нирки від нерідного трупного донора, на що в проекті державного бюджету передбачено 112 млн грн.

За даними Міністерства охорони здоров'я України, в 2017 році за рахунок коштів державного бюджету за кордоном 40 українцям було здійснено пересадку серця, 23 громадянам - пересадка комплексу серце-легені, і 44 - трансплантацію нирок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

У Запоріжжі можуть створити центр реабілітації для понад 2,5 тис. осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА