12:57 22.06.2018

У ВР знову порушили питання відставки заступника міністра охорони здоров'я Лінчевського

3 хв читати
У ВР знову порушили питання відставки заступника міністра охорони здоров'я Лінчевського

Низка фракцій Верховної Ради порушила перед прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом питання про невідповідність заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського обійманій посаді.

"У мене зараз копії підписів понад 200 депутатів коаліції, які сформовані і Вам офіційно відправлені... Стосуються громадянина Лінчевського. Кожна його присутність на будь-якому заході непрофесійна і викликає спротив", - сказав народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка" Валерій Карпунцов із трибуни парламенту під час години запитань до уряду у Верховній Раді в п'ятницю.

У коментарі журналістам нардеп пояснив, що йдеться про вимогу відправити у відставку О.Лінчевського у зв'язку з невідповідністю його обійманій посаді.

"Не беріть на себе чужі гріхи і чужий негатив. У 2016 році закінчилася програма з онкології. Дали доручення Міністерству охороні здоров'я в першому кварталі 2017-го подати її до парламенту. Її досі не подано", - пояснив В.Карпунцов із парламентської трибуни.

"Такі люди не мають ні морального, ні професійного права обіймати посаду", - додав він.

Крім того, говорячи про в. о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун, представник "БПП" заявив, що вона "не має права" обіймати цю посаду.

У свою чергу лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко з трибуни ВР зажадав від прем'єр-міністра відставки О.Лінчевського за його висловлювання про лікування онкохворих за кордоном.

У відповідь В.Гройсман наголосив, що слова О.Лінчевського були вирвані з контексту. "Я готовий звільнити кого завгодно, але справедливо", - сказав глава уряду.

Він нагадав, що після інциденту у нього була розмова з О.Лінчевським, під час якої він попросив заступника міністра довести своїми справами щодо догляду за онкохворими людьми, що у нього "є чуйне серце і нормальна добра душа".

Як повідомлялося, 11 червня дисциплінарна комісія Національного агентства з питань державної служби запропонувала прем'єр-міністру закрити справу стосовно заступника міністра охорони здоров'я О.Лінчевського у зв'язку з його висловлюваннями про лікування онкохворих.

Комісія з питань вищого корпусу держслужби розглядала дисциплінарне провадження стосовно О.Лінчевського у зв'язку з його висловлюваннями про лікування онкохворих українських громадян за кордоном. Зокрема, йдеться про деякі фрази зі стенограми його відповідей на запитання під час подання звіту Рахунковій палаті (РП) про результати аудиту.

"Що стосується неефективності та неекономності використання коштів. У сухому залишку 25% пацієнтів саме помирають. Тобто кожен четвертий лікується за кордоном неефективно. Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть, без варіантів. І ефективністю цієї програми є нуль відсотків. Ті онкологічні захворювання, лікування яких потребує трансплантації кісткового мозку, закінчуються смертю. Рано чи пізно, але ми (реалізовуючи програму лікування за кордоном - ІФ) даємо людині пожити ще трохи, пожити довше", - сказав О.Лінчевський.

4 червня низка парламентських фракцій заявила про неприпустимість заяв заступника міністра. Того самого дня у Верховній Раді було зареєстровано проект постанови про звернення до Кабміну з пропозицією звільнити його з посади.

Пізніше О.Лінчевський заявив про спотворення в ЗМІ і соцмережах його зауважень щодо ефективності програми лікування українських громадян за кордоном і наголосив, що його слова були вирвані з контексту.

Водночас 7 червня Рахункова палата повідомила, що оприлюднила на своєму сайті некоректні дані щодо цього звіту: насправді в 2016-2017 роках із виділених коштів на програму лікування важкохворих українських громадян за кордоном не використано 20 млн грн, а не 200 млн грн, як раніше повідомила палата на своєму сайті. Щодо цієї інформації в. о. міністра охорони здоров'я України У.Супрун, коментуючи зауваження РП щодо невикористаних коштів, на своїй сторінці в соцмережі Facebook зазначила, що залишок коштів у 20 млн грн виник унаслідок рішень про тимчасове призупинення оплати лікування двох осіб через інформацію, що лікування вже було сплачене. Кошти були повернені на рахунок МОЗ з урахуванням курсової різниці.

Під час засідання дисциплінарної комісії 7 червня У.Супрун заявила, що Рахункову палату у процесі оприлюднення інформації щодо звіту про програму лікування українців за кордоном могли використати в політичних іграх.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА