18:44 22.06.2018

Заступник міністра охорони здоров'я України нагадав місцевій владі про необхідність автономізації медзакладів

2 хв читати
Заступник міністра охорони здоров'я України нагадав місцевій владі про необхідність автономізації медзакладів

Заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк нагадав керівникам областей про необхідність автономізації медичних закладів первинної ланки для укладення договорів із Національною службою здоров'я України (НСЗУ).

"Наразі регіонам дуже важливо мобілізуватися. Наша мета - щоб усі заклади первинної допомоги мали договори з НСЗУ і перейшли на фінансування за принципом "гроші йдуть за пацієнтом" до 2019 року. Перше, що має зробити місцева влада, - до кінця 2018 року автономізувати всі медичні заклади", - сказав він під час години запитань до уряду у Верховній Раді у п'ятницю.

За інформацією П.Ковтонюка, найменше декларацій із лікарями первинної ланки пацієнти підписали в Сумській (10% населення області), Закарпатській (14,4%), Черкаській (15,2%), Одеській (15,5%) і Запорізькій областях (16%).

"Керівництво областей-аутсайдерів має розуміти, що так воно позбавляє своїх медиків кращого доходу, а людей - кращого медичного обслуговування", - наголосив заступник міністра.

На сьогодні лідерами за кількістю декларацій про вибір лікаря є Вінницька (41% жителів), Полтавська (35,3%), Харківська (35%), Чернівецька (29,3%), Житомирська (28,3%) області.

П.Ковтонюк нагадав, що відповідно до закону про автономізацію медичних закладів "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я" спрощений режим переходу зі статусу установи в підприємство передбачено тільки до кінця 2018 року.

Як повідомлялося, автономізація медзакладу є обов'язковою для його приєднання до медичної реформи, оскільки тільки статус комунального неприбуткового підприємства (КНП) дасть змогу медзакладу співпрацювати з замовником послуг - НСЗУ.

У квітні 2017 року Верховна Рада ухвалила закон про автономізацію медичних закладів №2002 VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я".

У жовтні 2017 року парламент підтримав у другому читанні та в цілому законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів, який упроваджує принцип фінансування "гроші йдуть за пацієнтом".

Рішення про створення НСЗУ, яка реалізовуватиме політику у сфері державних фінансових гарантій медобслуговування населення і виконуватиме функції національного замовника медичних послуг і лікарських засобів за програмою медичних гарантій у рамках реалізації медичної реформи, уряд ухвалив 27 грудня 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

Genmab купує розробника протиракових препаратів ProfoundBio за $1,8 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА