18:56 02.07.2018

В Україні почав діяти оновлений перелік послуг первинної медичної допомоги

4 хв читати
В Україні почав діяти оновлений перелік послуг первинної медичної допомоги

В Україні почав діяти оновлений перелік послуг первинної медичної допомоги, що є обов'язковим для всіх закладів первинної медичної допомоги, незалежно від моделі фінансування.

Як уточнює Міністерство охорони здоров'я, медпослуги, згідно з переліком, гарантовано оплачуватимуть з держбюджету.

До цього переліку входять консультації сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів, які за необхідності дадуть направлення до фахівця вторинної або третинної допомоги.

Терапевти, педіатри та сімейні лікарі будуть також вести пацієнтів із хронічними захворюваннями і станами.

Крім того, до гарантованого пакета первинної медичної допомоги входить низка аналізів і досліджень, зокрема загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, вимірювання артеріального тиску, електрокардіограма, вимірювання ваги, росту, окружності талії, швидкий тест на вагітність, швидкий тест на тропонін, швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити.

Інші дослідження і аналізи виконуються за направленням лікаря в установах спеціалізованої допомоги.

Крім того, до гарантованого пакета входить спостереження вагітності і дітей до трьох років. При цьому сімейний лікар або терапевт за бажанням вагітної може вести неускладнену вагітність. Лікар може поставити вагітну на облік до 12 тижнів. Коли є необхідність або цього вимагає протокол, він направить вагітну до акушера-гінеколога. Також лікар первинки у потрібний час направить вагітну до пологового будинку.

Після народження дитини педіатр або сімейний лікар має проводити планові обов'язкові огляди, навіть якщо дитина здорова: 10 оглядів лікаря і шість оглядів медсестри - у перший рік, два огляди - в другій, один огляд - в третій.

Крім того, до гарантованого пакета входить вакцинація дітей і дорослих відповідно до календаря щеплень. Держава закуповує вакцини проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, коклюшу, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту.

Новий порядок надання первинної медичної допомоги також передбачає профілактичні огляди і аналізи для груп ризику семи захворювань. Зокрема, щорічні огляди на цукровий діабет після 45 років і старше, для всіх вікових груп за факторах ризику, ВІЛ - від 14 років і старше, туберкульоз для всіх вікових груп за факторах ризику.

Крім того, обов'язковий профілактичний огляд раз на два роки для виявлення раку молочної залози після 50 років і після 40 за факторах ризику, раз на рік чи щодва роки залежно від факторів ризику для виявлення гіпертонічної хвороби та інших серцево-судинних захворювань для жінки старше 50 років, чоловіки старше 40 років, для виявлення колоректального раку для жінок і чоловіків старше 50 років, раку передміхурової залози старше 40 років.

У МОЗ уточнюють, що рецепти на ліки, зокрема за програмою "Доступні ліки", також виписують сімейний лікар, терапевт або педіатр.

Як нагадують у Міністерстві охорони здоров'я, лікар первинної ланки буде самостійно визначати необхідність візиту до пацієнта додому, залежно від медичних показань. Зокрема, він може давати поради щодо полегшення стану телефоном, а пізніше, під час прийому в установі, направити на аналізи і дослідження, уточнити діагноз і призначити необхідне лікування. Крім того, лікар також може викликати екстрену допомогу до хворого в разі потреби.

При цьому невідкладна допомога при гострих станах і раптовому погіршенні стану здоров'я надається в медичній установі.

У компетенції лікаря "первинки" також - окремі послуги паліативної допомоги, зокрема, спостереження і оцінка стану важкохворого пацієнта, виписування рецептів для лікування больового синдрому.

Крім того, лікар первинної медичної допомоги видає необхідні довідки, листки непрацездатності та направлення на медико-соціальну експертизу.

Як повідомлялося, за підсумками "першої хвилі" підписання договорів з НСЗУ 149 комунальних/державних і 12 приватних установ первинної медичної допомоги в 22 областях з 1 липня почали працювати за новою системою фінансування. Ці установи охоплюють близько 20% населення України.

Другий етап підписання договорів з НСЗУ буде оголошено наприкінці липня.

Новий механізм фінансування передбачає введення принципу "гроші йдуть за пацієнтом", згідно з яким пацієнт обирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця прописки. Лікар, у свою чергу, отримує дохід, який залежить від кількості пацієнтів, які підписали з ним декларації. За оцінками Міністерства охорони здоров'я, створення конкуренції між медичними установами, а також лікарями, надаст можливість поліпшити якість медичних послуг і значно підвищити медпрацівникам рівень оплати праці.

Базовий тариф за пацієнта, який підписав декларацію з лікарем, становить 370 грн. До нього застосовуються вікові коефіцієнти: за дитину до 5 років - 4 (1480 грн), для дітей від 6 до 17 років - 2,2 (814 грн), для дорослих від 18 до 39 років - 1 (370 грн), для дорослих від 40 до 64 років - 1,2 (444 грн), для людей старше 65 років - 2 (740 грн).

Кабінет Міністрів України прийняв рішення про забезпечення в третьому кварталі 2018 року фінансування надання медичної допомоги комунальними установами первинної ланки, що не підписали договори з НСЗУ за програмою державних медичних гарантій.

Водночас пацієнтам, які не підписали декларації, медустанови надаватимуть медпослуги первинного рівня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА