11:59 03.07.2018

Рада підтримала закон про допомогу дітям з важкими захворюваннями, яких не визнано інвалідами

2 хв читати
Рада підтримала закон про допомогу дітям з важкими захворюваннями, яких не визнано інвалідами

Верховна Рада підтримала надання державної допомоги дітям з низкою захворювань, невизнаних дітьми з інвалідністю, однак які потребують ретельної опіки.

За відповідний законопроект №8294 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми, у другому читанні та в цілому підтримали 275 народних депутата на пленарному засіданні у вівторок.

Закон вносить зміни до низки законів, зокрема до закону "Про державну допомогу сім'ям з дітьми". Закон передбачає виділення допомоги на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфа- захворювання, онкологічні захворювання, онкогематологічні захворюваннями, ДЦП, з важкими психічними розладами, цукровим діабетом I типу, гострим або хронічним захворюванням нирок IV ступеня, або якщо дитина дістала важку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги, але не визнана в установленому порядку дитиною з інвалідністю.

Таку допомогу надаватимуть у розмірі прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Право на неї матиме один з батьків, усиновителів або опікун, який постійно проживає і доглядає за дитиною, хворим на одне або кілька видів таких захворювань.

Закон передбачає, що перелік важких захворювань, травм, станів, які дають право працівнику на отримання відпустки без збереження заробітної плати на дитину, в якої не встановлено інвалідність, затверджує Кабінет Міністрів.

Водночас у законі "Про відпустки" законопроект пропонує передбачити, що батькам, які доглядають за дітьми з такими захворюваннями, визначена відпустка без збереження заробітної плати до досягнення дитиною 16-річного або 18-річного віку залежно від захворювання.

Згідно із затвердженими змінами до закону про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування передбачено, що батьки, які доглядають за дітьми з такими захворюваннями, вважатимуться платниками єдиного внеску.

Закон набуває чинності 1 січня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА