10:03 04.07.2018

МОЗ не підтримує законопроект про єдиний кваліфікаційний іспит для здобувачів ступеня магістра/інтерна з фармацевтики або медицини

2 хв читати
МОЗ не підтримує законопроект про єдиний кваліфікаційний іспит для здобувачів ступеня магістра/інтерна з фармацевтики або медицини

Міністерство охорони здоров'я України виступає проти законодавчої ініціативи №8364 про внесення змін до закону "Про вищу освіту", спрямованої на закріплення на законодавчому рівні атестації осіб, які отримують відповідний ступінь магістра/інтерна з медицини, фармацевтики або шляхом складання єдиного кваліфікаційного іспиту (ЄКІ).

Як пояснив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський у комітеті Верховної Ради з питань науки і освіти під час круглого столу, присвяченого обговоренню законопроекту, атестація здобувачів шляхом ЄКІ наразі вже закріплена на рівні нормативно-правових актів, зокрема, постановою Кабінету Міністрів № 334 від 28 березня 2018 року і не потребує додаткового врегулювання.

Цей документ також закріплює норму, згідно з якою фінансування проведення ЄКІ для студентів-бюджетників здійснюється за рахунок коштів державного бюджету (а не бюджету вишу, як раніше), передбаченого конкретно для цієї мети. У свою чергу, для контрактників вартість проведення іспитів входить у вартість навчання.

"Законопроект передбачає, що компенсація витрат здійснюється закладами вищої освіти за фактом отримання послуг із проведення іспитів, повертаючи нас до попередньої старої схеми", - сказав він, уточнивши, що з моменту заснування Центру тестування його діяльність як органу, уповноваженого контролювати якість освіти, фінансувалася за рахунок установ, які він мав контролювати.

"З одного боку, цей законопроект не є необхідним, оскільки все і так вже унормовано (атестація здобувачів шляхом ЄКІ - ІФ). З іншого боку, законопроект посуває нас назад до тієї старої, нелогічної схеми фінансування Центру тестування, тому МОЗ не підтримує цей проект", - підсумував О.Лінчевський.

Як повідомлялося, в середині травня 2018 року група народних депутатів, серед яких Тетяна Бахтеєва, Ігор Шурма (обидва – фракція "Опозиційний блок") та Андрій Шипко ("Відродження") зареєстрували в парламенті законопроект № 8364, спрямований на врегулювання процедури атестації осіб, які здобувають ступінь магістра або інтерна медичного або фармацевтичного напрямків. Зокрема, ініціатори проекту закону запропонували на законодавчому рівні закріпити проведення атестації шляхом складання єдиного кваліфікаційного іспиту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА