13:37 18.07.2018

Норма про мінімальний прохідний бал у 150 балів для абітурієнтів медвишів набула чинності

2 хв читати
Норма про мінімальний прохідний бал у 150 балів для абітурієнтів медвишів набула чинності

 Абітурієнти, які вступають на спеціальності "Стоматологія", "Медицина" і "Педіатрія", беруть участь у вступній кампанії 2018 року вже з урахуванням норми про мінімальний прохідний бал на рівні 150 балів за всіма необхідними сертифікатами ЗНО - біології, хімії або математиці. Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

"12 липня в країні розпочалась вступна кампанія у заклади вищої освіти. Вперше в Україні для вступу на медичні спеціальності подолати поріг у 150 балів з конкурсних предметів мають усі абітурієнти, незалежно від форми навчання (за кошти державного бюджету або за кошти фізичних або юридичних осіб) та підпорядкування закладу освіти", - зазначили в міністерстві.

Цього року за кошти державного бюджету готуватимуть 4507 медичних працівників (спеціальність "Медицина"). При цьому місця не закріплені за конкретними вишами, їх розподілятимуть за процедурою "широкого конкурсу", відповідно до чого виші, до яких подали заяви найбільше абітурієнтів, отримають більше місць за держзамовленням.

"Завдяки новим правилам вступу на медичні спеціальності вирішальне значення мають знання абітурієнтів і їхня мотивація стати медиком", - наголосили в МОЗ.

Як повідомлялося, в 2017 році Міністерство охорони здоров'я України ініціювало запровадження мінімального прохідного бала для абітурієнтів-медиків не нижче ніж 150 балів за кожним із сертифікатів ЗНО. Планувалося, що нововведення з метою підвищення "якості" студента поширюватиметься на спеціальності "Стоматологія", "Медицина", "Фармація, промислова фармація", "Педіатрія".

Вимога мала набути чинності ще під час вступної кампанії минулого року, проте Кабмін рекомендував перенести її впровадження на 2018 рік, оскільки норма була ініційована незадовго до початку кампанії. Уряд визнав, що абітурієнти мають бути заздалегідь попереджені про ті нововведення, які до них висувають.

Проте голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець, коментуючи ініціативу про введення мінімального прохідного бала, висловила думку, що у випадку зі студентами, які мають намір вступати до медвишів на контрактну форму навчання, університет "позбавлений можливості заробити гроші, а дитина - спробувати свої сили в освоєнні спеціальності медика".

За даними МОЗ, мінімальний прохідний бал для абітурієнтів медичних спеціальностей у 2016 році був 103 бали, при цьому 37% випускників медичних вишів у 2017 році не змогли скласти міжнародний ліцензійний інтегрований іспит. У 2016 році за статистикою бали за ЗНО студентів-бюджетників коливалися від 159 до 191, тоді як контрактники вступали з балами від 103 до 168.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА