16:02 09.08.2018

МОЗ закликало Рахункову палату детальніше проаналізувати низку аспектів діяльності Інституту серця

3 хв читати
МОЗ закликало Рахункову палату детальніше проаналізувати низку аспектів діяльності Інституту серця

Міністерство охорони здоров'я України закликало Рахункову палату (РП), яка незабаром має розпочати розгляд звіту про результати аудиту ефективності використання коштів держбюджету, виділених на надання медичної допомоги державною установою "Інститут серця Міністерства охорони здоров'я" (Київ) врахувати в остаточній версії звіту низку важливих аспектів, залишених, на думку міністерства, без належної уваги.

Йдеться, зокрема, про ефективність використання медвиробів для лікування пацієнтів з гострим інфарктом міокарда, а також про результати безкоштовного стентування в екстрених станах.

У МОЗ зазначають, що недотримання порядку розрахунку потреби і розподілу медвиробів, закуплених за бюджетні кошти для стентування екстрених хворих, а також використання виробів медпризначення для планових операцій порушує принцип справедливості та є свідченням неправильного використання коштів платників податків.

Госпіталізація екстрених хворих до Інституту серця в 90% випадків відбувається в денний час. В інших клініках кількість госпіталізованих удень становить близько 70%. Також кількість пацієнтів із інфарктом міокарда в Інституті серця в перші дві години (протягом яких пацієнту за гострого інфаркту необхідно надати допомогу) з моменту виникнення симптомів становить не більше 2%.

"Виявлені відмінності статистичних даних Інституту серця з іншими кардіологічними лікарнями, які чергують цілодобово, свідчать як про неналагоджену цілодобову роботу в форматі 24/7, так і про можливе нецільове використання стентів для планових операцій", - стверджують у МОЗ.

У відомстві також закликали РП оцінити забезпеченість інституту ліками та виробами медпризначення, закупленими за кошти держбюджету, а також дисципліну їх використання.

Так, згідно з даними МОЗ, у 2016 році кількість отриманих інститутом стентів, закуплених за кошти держбюджету, становила 950 шт. (на 3,060 млн грн). У 2017-2018 рр. кількість виділених установі стентів значно зросла - до 3,025 тис. шт. (на 7,741 млн грн). Крім того, щорічно збільшується фінансування на утримання інституту, а також на закупівлю ліків і медвиробів, однак установа "порушує процедури обґрунтування і формування потреб, а також звітність про їх використання та залишки".

"При необґрунтоване зростання потреби з боку установи навіть істотне збільшення кількості поставлених за державний рахунок ліків і медвиробів не відбивається на рівні забезпеченості, якщо використовувати формальну арифметику", - зазначає МОЗ.

Крім того, в міністерстві наголошують на необхідності приділити в остаточному варіанті звіту особливу увагу ефективності використання інститутом бюджетних коштів при закупівлях - раніше, за інформацією МОЗ, були зафіксовані завищені ціни при закупівлі препаратів.

Крім цього, у відомстві також відзначили важливість аналізу ефективності використання коштів спецфонду: 64% коштів у ньому становлять благодійні внески.

На сьогодні будь-яка інформація, що стосується результатів аудиту ефективності використання бюджетних коштів Інститутом серця, на сайті Рахункової палати відсутня. При цьому, згідно з планом роботи РП на друге півріччі 2018 року, звіт про результати аудиту щодо ефективності має бути представлений на засіданні аудитора 10 серпня.

Як повідомлялося, на початку 2017 року, між генеральним директором Інституту серця Борисом Тодуровим і керівництвом МОЗ стався конфлікт щодо закупівель лікарських засобів і медвиробів за кошти держбюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА