17:35 28.08.2018

26% коштів на покупку ліків витрачено на препарати із сумнівною ефективністю

3 хв читати
26% коштів на покупку ліків витрачено на препарати із сумнівною ефективністю

Чверть коштів, витрачених українськими громадянами в 2017 році на придбання в аптечних закладах лікарських препаратів, була витрачена на ліки із сумнівною ефективністю.

Про це повідомив член громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я України Євген Гончар на прес-конференції в четвер під час представлення результатів дослідження ринку препаратів із недостатньою доказовою базою.

Під час дослідження було вивчено 1,5 тис. діючих речовин (міжнародних непатентованих назв, МНН) та їхніх комбінацій. Серед критеріїв, за якими оцінювали препарати, - реєстрація в країнах із жорсткою регуляторною політикою, реєстрація в інших розвинених країнах, кількість клінічних досліджень тощо.

За результатами вивчення аптечних продажів, обсяг яких у 2017 році становив 53,597 млрд грн, встановлено, що загальна сума, витрачена на придбання в аптечних закладах ефективних препаратів, становила 37,467 млрд грн - 69,9% у загальній структурі. У свою чергу на гомеопатичні препарати, які фактично не містять діючої речовини, було витрачено 1,102 млрд грн (2,1%), на лікзасоби рослинного походження, більшості з яких немає в стандартах надання меддопомоги, - 3,274 млрд грн (6,1%), на препарати без доведеної ефективності - 9,584 млрд грн (17,9%).

Крім того, окремою групою під час дослідження стали препарати, які мають яскраво виражений клінічний ефект, проте відсутні в сучасних стандартах надання медичної допомоги. Зокрема, йдеться про препарати, не зареєстровані в США або ЄС (за централізованою процедурою), відсутні у 20-му виданні переліку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та щодо яких немає відомостей у джерелах клінічних протоколів. У 2017 році загальна сума, витрачена на придбання таких препаратів в аптечних закладах, становила 2,168 млрд грн (у дослідженні не входять до структури продажів препаратів із сумнівною ефективністю).

Як уточнив Є.Гончар, загалом на придбання сумнівних лікзасобів українці витратили майже 14 млрд грн (26,1% від загального обсягу аптечних продажів). При цьому він зазначив, що частка таких лікарських засобів протягом 2013-2017 рр. знижувалася, що найімовірніше пов'язано з економічною ситуацією країні і тим, що пацієнти та лікарі свідоміше підходять до процесу лікування.

"На нашу думку, причинами такої ситуації є передусім сам факт реєстрації таких препаратів (із сумнівною ефективністю - ІФ). Також це помилкові клінічні рішення, які лікарі приймають відповідно до суб'єктивного досвіду, іноді - помилкового. Безпідставна агресивна реклама таких ліків - фактично 30% ТБ-реклами - це реклама фармпрепаратів, певна частина яких має сумнівну ефективність. Крім того, причиною такої ситуації також є неетична промоція", - зазначив він.

У 2017 році загальний обсяг фармацевтичного ринку України становив 63,926 млрд грн Обсяг аптечних продажів дорівнював 53,597 млрд грн (за даними організації SMD), 5,949 млрд грн становив обсяг коштів, виділених із державного бюджету на централізовані закупівлі через міжнародні спеціалізовані організації; госпітальний ринок, у свою чергу, становив 4,38 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА